Lanserar start/stopp med automatväxellåda

Motor

Volvo Personvagnar ger nu sina kunder en möjlighet att kombinera den bränslesnåla start/stopp-tekniken med en automatisk växellåda. Med den nya start/stopp-tekniken, som först introduceras med den turboladdade tvåliters dieselmotorn D3, sänks koldioxidutsläppen med 10 g/km - vilket motsvarar 0,4 liter lägre bränsleförbrukning per 100 km.

Med början i september 2011 kommer den sexstegade automatiska växellådan med start/stopp-funktion att bli tillgänglig i D3-versionen av fyra modeller från Volvo: S60, V60, V70 och S80.

– Att hela tiden minska koldioxidutsläppen från de konventionella motorerna är en viktig del av vår strategi att uppnå nollutsläpp. Det är det effektivaste sättet att på kort sikt sänka koldioxidutsläppen i hela vårt modellsortiment. Arbetet pågår parallellt med vårt innovativa arbete med olika tekniska lösningar för eldrift”, säger Peter Mertens, forsknings- och utvecklingschef vid Volvo Personvagnar.

Att kombinera start/stopp med en automatisk växellåda är en betydligt större teknisk utmaning än den manuella start/stopp-version som redan finns i de flesta av Volvos modeller. Motorn måste starta igen omedelbart när föraren flyttar högerfoten från bromspedalen till gaspedalen.

Vilken bil passar dig bäst? Kolla här.

Snabb respons

”Vi har fokuserat på att uppnå samma snabba respons som du får i dagens konventionella automatväxlade modeller. Reaktionen är så snabb att det känns som om bilen börjar accelerera direkt när motorn startar på nytt”, förklarar Peter Mertens.

Tekniken utnyttjar bromstrycksmätning för att stanna och starta motorn. Start/stopp-systemet är programmerat för att stänga av motorn omedelbart när bilen står stilla (0 km/t).
En elektrisk pump håller oljetrycket uppe i den automatiska växellådan medan motorn är avstängd. Systemet omfattar också en mer avancerad startmotor.

Bantad femcylindrig motor

Tvålitersmotorn D3 levererar 163 hk och ett vridmoment på 400 Nm. Den femcylindriga tvåliters turbodieseln introducerades 2010 i helt nya Volvo S60. Den finns nu i samtliga modeller från Volvo Personvagnar.
Den femcylindriga D3 är i princip samma motor som den väletablerade 2,4-litersdieseln, men volymen har reducerats genom kortare slaglängd för att optimera bränsleförbrukningen.

De piezoelektriska bränslemunstyckena minimerar förbrukningen genom extremt snabba och precisa insprutningspulser under högt tryck. Det ger en extremt effektiv förbränning. För att bilen ska få ännu bättre köregenskaper har turboladdaren finjusterats så den ger ett stort vridmoment redan vid låga varv.

Lägre bränsleförbrukning

Bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp (EU, kombinerad) med automatisk växellåda och start/stopp har nu sänkts till:

S60       5,4 l/100 km                  142 g/km

V60       5,7 l/100 km                  149 g/km

V70       5,7 l/100 km                  149 g/km

S80       5,6 l/100 km                  148 g/km

Här kan du testa att bygga din egen bil.

Volvo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor