Hästkrafter ersätts – av ny teknik?

Audi spår in i framtidens bilindustri

Foto: Audi, AP
Foto: Audi, AP

Glöm snacket om hästkrafter.

I framtiden kommer digitala funktioner och finesser vara minst lika viktigt för bilförsäljningen.

– Detta kommer att helt ändra vår industri och vårt utbud, säger Audis försäljningschef Luca de Meo.

Snart baseras bilmärkens värde på deras digitala tjänster.

Audi menar att digitala funktioner, sånt som förr i tiden kallades för ”lull-lull”, kommer att bli en minst lika viktigt del som motorprestanda och körglädje.

– Detta kommer att helt ändra vår industri och vårt utbud. År 2020 kommer 50 procent av "märkesvärdet" baseras på program, programvara, elektroniska system och digitala tjänster – möjligheterna är oändliga, säger Audis försäljningschef Luca de Meo i ett tal under söndagen på Electronics Show i Shanghai, rapporterar Automotive News.

Integrera nya funktioner

Audi avslöjade i förra veckan att de är ”positivt inställda” till att sätta ihop en budgivningsgrupp med andra biltillverkare för försöka köpa Nokias navigeringssystem ”HERE”. Allt för att kunna hänga med i kampen med de stora teknikjättarna.

Man har tidigare brottats med hur man kan integrera elektroniska funktioner inom bilindustrin, som ”in-car anslutning”, röstigenkänning och automatisk självkörning.

Påskynda ny teknik

Audis ägare Volkswagen-koncernen ville redan förra året inrätta en arbetsgrupp för att skynda på anpassningen av ny teknik i de nya modellerna.

Under fredagen sa VW att det nya Car-Net-systemet kommer att sammanföra applikationer från Android och Apple för en bättre användning av förarnas smartphones och/eller tablets.

– Aldrig tidigare under 130 år av fordonshistorian har branschen förändrats så snabbt och så fullständigt som den gör just nu: Hur vi konstruerar våra bilar, hur vi producerar dem, hur vi presenterar nya modeller, var vi säljer dem, vem vi säljer våra bilar till och hur vi samarbetar med i framtiden, berättar Audis vd Rupert Stadler. Detta rapporterar Automotive News.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN