Var tredje valde privatleasing

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Allt fler svenskar föredrar att hyra bilen istället för att köpa. I juli stod privatleasing för nära var tredje privatregistrerad bil.
Nu slåss tillverkarna om att erbjuda den mest förmånliga lösningen. Hetaste modellen i år är Volkswagen Golf, tätt följd av Volvo V40.

Bilbranschen tror att 2016 kan bli ett rekordår, och privatleasing utgör en allt viktigare del av intäkterna. Lösningen innebär att man hyr bilen till en fast månadskostnad under en bestämd tid. I och med att det mesta utöver bränslet ingår ger privatleasing ett enkelt bilägande.
Till och med juli i år rullade nära 25 000 privatleasade bilar ut på svenska vägar, vilket står för 26 procent av de privatregistrerade bilarna. Men sett bara till juli ligger siffran på hela 30 procent. Det kan jämföras med början på 2010-talet då bara fem procent valde att privatleasa istället för att köpa. 
– Privatleasingen kommer att fortsätta sin positiva ökning ytterligare ett par år framöver, den känslan är tydlig i branschen, inte minst med tanke på det positiva mottagandet från kunderna, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på MRF.

Golf populärast

Kampen om privatleasingkunderna är stenhård – och den modell som har gått bäst i år är Volkswagen Golf, med en andel på nio procent. Den följs av Volvo V40 (8,4 %), Volkswagen Polo (7,9 %), Skoda Fabia (4,2 %) och på delad fjärdeplats Renault Clio (4,2 %).
Den modell som gått starkast framåt på topplistan är Seat Ibiza, som ökat med hela 712 procent, följt av Volvo V40 som har ökat med 274 procent. På tredje plats ligger Audi A1 med en ökning på 179 procent.
Hitintills i år har det levererats flest privatleasade bilar i Stockholms län med 6 200 bilar (en ökning på 96 % jämfört med motsvarande period 2015). Därefter kommer Västra Götaland med 6 100 bilar (+86 %) och Skåne med 3 000 (+79 %). På fjärde plats kommer Jönköpings län med 1 100 (+95 %). De län som procentuellt har ökat mest i år är Västernorrland med 154 procent Blekinge 147 procent och Södermanland med 138 procent. Varannan privatleasad bil levererades i Stockholms och Västergötlands län tillsammans.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL