Beredskapsprylarna du bör ha i bilen i vinter

Uppdaterad 2024-01-26 | Publicerad 2023-08-04

Artikeln innehåller annonslänkar

Var förberedd på bilresan – här tipsar vi om beredskapsprylar du bör ha i bilen, om olyckan är framme.

Förhoppningsvis behöver du aldrig använda dem – men här listar vi några bra-att-ha-saker till bilen, så att du är förberedd OM något skulle inträffa längs vägen.

Vi guidar till redskap som hjälper dig med bogsering, hjulskifte, starthjälp samt basprylar du behöver om du tvingas bli stående längs trafikerade sträckor på grund av motorstrul, punktering eller kraftiga oväder.

Vi har också tagit fram praktiska prylar du kan ha med dig – till exempel en powerbank som ser till att du alltid har batteri i telefonen för att vara kontaktbar eller en vevradio så du kan lyssna på viktig information, samt andra prisvärda prylar som håller dig varm om du skulle bli fast i ett rejält snöoväder.

Bocka av i listan nedan och komplettera med det som fattas i din bil, så är du bättre rustad för eventuella incidenter på vägarna i vinter!

Första hjälpen-kit

Ett måste i alla bilar är en bra förbandslåda. Detta multifunktionella kit kommer från Cederroth och produkterna är packade i smarta plastfickor som ger en överblick som förenklar när du snabbt behöver hitta rätt grejer. I väskan hittar du blodstoppare, sårtvätt, plåster, andningsmask, räddningsfilt, brännavkylare, bandage med mera.

Varningstriangel

Ett annat måste i bilen är varningstriangel. Alla bilar måste enligt lag vara utrustade med en godkänd varningstriangel, som ska användas för att varna medtrafikanter om du fått oväntat stopp på bilen. Detta är en godkänd varningstriangel från Bilia utrustad med 4 stabila ben och god reflexförmåga. Den är hoppfällbar och förvaras smidigt i ett skyddsfodral som tar upp minimalt med plats i din bil.

Vakuumisolerad flaska

Utöver redskap till själva bilen kan det vara smart att utrusta sig med andra tillbehör och förnödenheter som du eller dina medpassagerare kan ha användning av om olycka är framme, eller om ni tvingas bli stående en längre tid i en snöstorm till exempel. En rejäl termos med bra isolering är en praktisk pryl att ha med sig, som antingen håller ditt vatten kallt eller din varma dryck varm. Denna vakuumisolerade flaska från Esbit rymmer 1000 ml dryck och har en praktisk ögla som gör den lätt att bära med sig och enkel att öppna och stänga. Den är 100 % läckagesäker, tillverkad av rostfritt stål och är helt fri från BPA och ftalater.

Reservdunk med bränsle

En klassisk jeepdunk från Hamron med kapacitet för 20 liter reservbränsle. Se till att alltid ha den fylld med bränsle så är du redo om du, eller någon längs vägen behöver fylla på till bilen. Den robusta dunken har tät förslutning och är tillverkad av lackerat stål med rostskyddsbehandlad insida. Dunken är UN-godkänd för förvaring av bensin, diesel och olja med mera och du kan just nu införskaffa den till kampanjpris hos Jula!

Läs mer och köp den hos Jula här!

Powerbank

En powerbank är en superpryl att ha med sig. Vare sig du ska ut på utflykt, campingsemester eller bara för att alltid vara redo. Ha den liggande i väskan eller bilen ifall du skulle stöta på ett problem som gör att du inte kommer kunna ladda din telefon eller enheter på ett tag. På så sätt kan du se till att alltid vara kontaktbar eller hålla dig uppdaterad på nyhetsläget om du är i en krissituation. Den här powerbanken från Sign har en batterikapacitet på 30 000 mAh och en effekt på 22,5 Watt. Den har två USB A-portar och du kan följa laddningsförloppet via en tydlig skärm. Den säljs dessutom till kampanjpris just nu hos Teknikdelar!

Reflexväst

En annan utrustning, som du faktiskt inte är skyldig enligt svensk lag att ha i bilen, men som är en enkel och mycket billig livförsäkring är reflexvästar. Med den syns du mycket bättre om du tvingas stanna till i mörkret längs en trafikerad sträcka för att laga punktering och ställa ut din varningstriangel. Det är dessutom en obligatorisk utrustning till bilen i flertalet länder i Europa och en bra investering om du ska ut på långresa. Utan den riskerar du dryga böter utomlands. Just nu kan du köpa den till kampanjpris hos Cykelkraft!

Teleskopisk snöborste med skrapa och gummilist

Det här praktiska verktyget från Kungs kommer du definitivt uppskatta, och garanterat behöva använda, under vintermånaderna. En prisvärd snöborste som har en vändbar och utbytbar isskrapa med iständer i ena änden och en vändbar borste i rejäl storlek med gummilist i den andra änden. Det lätta teleskopskaftet av aluminium kan justeras stegvis för att enkelt nå även större fordon och med torkbladet kan du enkelt få bort snö från biltaket. Den vändbara borsten kan användas i olika positioner, och den har en stadig låsmekanism.

Läs mer och köp den här hos Mekonomen!

Superkompakt nödfilt

Så här i vintertider är det extra smart att se till att du kan hålla dig varm om olyckan skulle vara framme och du tvingas bli stående med bilen i en kö eller om du kört fast i en snödriva. Att ha med sig extrakläder att ta på sig är förstås kanonbra, men du kan också införskaffa dig en eller ett par extrafiltar att ha i bilen. Vanliga plädar går fint, eller som denna nödfilt i aluminiumbelagd polyester från Coghlans, som har fördelen att vara väldigt kompakt och enkel att ha liggande i handskfacket eller i sätesfickorna. En annan fördel är att den reflekterar kroppsvärmen och håller kroppstemperaturen uppe i nödsituationer. Den är vind- och vattentät, superlätt och håller värmen även i minusgrader. Köp flera på en gång så har du och dina medresenärer en mycket prisvärd och smart livsförsäkring i nödsituationer, helt enkelt!

Startkablar

Ett tomt bilbatteri behöver inte alltid betyda att du måste lägga ut tusenlappar på bärgning och ett nytt batteri, ofta går det att få igång bilen igen med hjälp av startkablar – som inte kostar med än ett par hundra kronor. De tar inte upp mycket plats i skuffen och du kan även bli en extra god medtrafikant om du ser någon längs vägen som fått motorstopp och behöver starthjälp. Se bara till att montera startkablarna i korrekt ordning på batteiepolerna på respektive bil för att undvika skada på batteriet.

Brandsläckare

Ytterligare en säkerhetsutrustning som är obligatorisk att ha i bilen i flertalet EU-länder är en brandsläckare. I Sverige är det inte ett krav, men återigen en investering väl värd om olyckan är framme. Denna pulversläckare från Luxorparts är på 1 kg och är anpassad för att släcka alla typer av mindre bränder som kan tänkas uppkomma i din bil, båt eller i övriga hemmet för den delen.

Ficklampa

En ficklampa kommer inte bara väl till pass i hemmet vid strömavbrott, det är också bra att ha en liggandes i bilen – i fall olyckan är framme. Ficklampan P6 Core från Led Lenser är kompakt och smidig med en maxstyrka på 300 lumen. Den har ett fokussystem som kan ge effektivt och anpassat ljus för olika situationer. Ficklampan drivs av tre AAA-batterier som ingår eller uppladdningsbara NiMH-batterier som däremot behöver köpas till.

Hopfällbar snöskyffel av aluminium

En smidig skyffel tillverkad av lättviktig men slitstark aluminium, som du verkligen kan ha användning för under vintern. Den är hopfällbar och får enkelt plats i skuffen på din bil eller i ryggsäcken, om du vill ha den med dig på utflykten eller liknande. Den hopfällbara snöskyffeln levereras i tre delar som är mycket enkla att sätta ihop med varandra, och vid utfällt läge är den 82 cm lång, och den väger enbart 600 gram!

Extra glödlampor

Något som är bra att ha med sig i bilen är extra glödlampor till dina lysen. Det händer att billampor plötsligt slutar fungera och då riskerar du både böter och att röka ut för en olycka. I flera länder är det dessutom obligatoriskt att ha med sig extra billampor om olyckan är framme, så se till att vara förberedd om du ska ut och bila i Europa. Här är ett 2-pack från Philips som är kompatibel med många bilmärken.

Läs mer och köp här hos Amazon!

Vevradio med inbyggd ficklampa + powerbank

Med denna produkt får du en nödradio, ficklampa och en powerbank i ett. Varje preppers dröm och ett riktigt fiffigt hjälpmedel om du skulle befinna dig i en knepig sits där du kanske inte har tillgång till el. Med denna vevradio står du aldrig utan nyheter och har alltid tillgång till en fungerande ficklampa. Utöver detta kan du också använda den till att ladda din mobiltelefon samt signalera för nödsituation genom en inbyggd nödsignal som aktiveras via en SOS-knappen på sidan av radion. Perfekt att ha liggandes i handskfacket på bilen. Vevradion laddas antingen med veven, solpanelen eller via usb-uttaget. När du beställer den från Fyndiq får du även med en nödfilt.

Prisvärda snökedjor från Biltema

Snökedjor kan vara bra att ha med sig i bilen och koppla på om du kör på vägar där underlaget är så pass dåligt eller isigt att vanliga vinterdäck upplevs för osäkra. På Biltema hittar du ett praktiskt 2-pack i grov variant som kan monteras utan att bilen behöver flyttas. Kom ihåg att snökedjor ska monteras på de hjul som gör att bilen drivs framåt.

Läs mer om snökedjorna och beställ hos Biltema här!

Publisert: