Volvo premiärvisar sin XC40

Världens nyhet – som du kan abonnera på

Av: 

Kristofer Gustafsson

Bilar

XC40 blir bilen du kan abonnera på.
Volvo presenterar ny kompakt suv och slår bilvärlden med häpnad.
Med betalningsmodellen.

Volvos nya suv XC40 väckte uppmärksamhet i motorvärlden förra veckan när en detaljerad film via ett misstag(?) visade bilen in i minsta detalj. Vid premiärvisningen i Milano på torsdagen kom nästa överraskning.

Världsnyhet

– Det här är två premiärer, dels en bil och dels en ny prenumerationsmodell, förklarar Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Det går ett sus genom den församlade världspressen och livesändningen via facebook. Prenumerationsmodellen är en nymodighet.

– Du betalar en summa per månad, samma kostnad i alla europeiska länder. Inga skillnader ifråga om ålder eller var du bor. Och efter 24 månader får du en ny bil. Fungerar ungefär som det vore en mobiltelefon, säger Håkan Samuelsson.

Men prenumerationstjänsten ”Care by Volvo” och möjligheten till ett mobilabonnemang är inte någon billig lösning. 6 699 kronor per månad vid 24 månaders abonnemang är utgångspris. Vid köp kostar bensinvarianten T5 med fyrhjulsdrift 416 900 kronor och dieselvarianten D4 med 190 hästkrafter 398 900 kronor.

Tuffaste marknaden

Med XC40 ger sig Volvo Cars in på den tuffa marknaden med små stadsjeepar. Ett segment i bilvärlden som förmodligen har den tuffaste konkurrensen just nu. För bakom de större bilmärkena finns numera en lång kö av producenter, med på suv-tåget.

– Ett otroligt getingbo. Det råder en fruktansvärd konkurrens. Det är svårt att tjäna pengar på mindre bilar men det är en marknad som växer fort, säger Jonas Fröberg motorjournalist på SvD Näringsliv, på plats i Milano.

Små och mellanstora suv:ar har, liksom crossover-modeller, blivit extremt populära. Under den pågående bilmässan i Frankfurt har nya eller uppdaterade modeller från Citroën, Hyundai, Kia och Seat lanserats medan Volkswagen visat en T-Roc, en suv i Golfklassen.

Säkerheten i fokus

Det ger vid kalkylatorn att nästan var tionde bil som säljs i Europa kommer från de här segmenten. Försäljningstillväxten i Europa var 33 procent under första halvåret.

Volvos nyhet andas lyx och säkerhet. Man lyfter fram säkerheten som ett säljargument. Nya modellen är utrustad med de flesta av säkerhetsfunktionerna som finns i de större XC60 och XC90.

– Vi har skapat en bil, en av de säkraste i segmentet, säger Alexander Petrofski projektledare för XC40 till SvD Näringsliv och fortsätter:

– En nyhet för XC40 är att vi erbjuder högre hastighet för city safety med krock av människor, djur, bilar och cyklister. Nu gäller det upp till 60 kilometer i timmen.

XC40 är första modell som byggs på bolagets mindre plattform CMA (Compact Modular Architecture). På den ska övriga modeller i 40-serien också byggas liksom Volvo Cars första elbil (2019?) är det tänkt. XC40 börjar säljas efter årsskiftet och som alla bilar på CMA-plattformen är den anpassad för eldrift.

Tre modeller

Volvo XC40, som är utvecklad i Göteborg i det gemensamma bolaget med Geely, kommer tillverkas i Gent, Belgien. Den erbjuds i tre modeller; Momentum, Inscription och R-Design. Basmotor blir trecylindrig 1,5-liters bensinturbo kompletterad med dieselalternativ. Två introduktionsmodeller, bensin och diesel, finns men ännu så länge ingen laddhybrid.

ANNONS

4-i-1 Säkerhetsverktyg med däcktrycksmätare - hos Kjell & Company!

Extern länk från Kjell & Company

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Volvo XC40 är årets bil

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Volvo Cars

Volvo

MER OM MIN BIL

2018 – ett år fyllt av nya spännande bilmodeller

Robert Collins betyg – så bra är nya Volvo XC40

Volvo XC60 världens bästa bil 2018

Guide: Mest prisvärda Volvon just nu!

Provkörning: Volvo XC40 – liten och tuff

Volvo Cars utesluter inte dieselsubventioner

Collin om Volvos nya super-elbil – så står den sig mot Tesla

Första testet: Volvo XC40

Webbvolvon sätter stopp för däckbyten

Superguide till Sveriges mest sålda bil

TEST: Så bra är nya Volvo V90 B4

Test: Volvos nya elbil XC40 Recharge

Test: Så bra är Volvos billigare elbilssyskon

Stort test: Så klarar sig XC40 mot lyxsuvarna

Test: Missarna med Volvos nya elbil

TEST: Så bra är Volvos nya billiga folk-elsuv

Test av nya Volvo XC40 – så bra är ”lill-suven”

Lysande suv-nyheten nära högsta betyg

Super-elbilen gör 0 till 100 – på två sekunder

Superguide: Här är vårens hetaste elbilar

Robert Collin sätter plus på nya Volvo V60

Biltest: Nya S60 är det bästa Volvo gjort

Test: Volvos nya vrålåk med 405 hästar

Därför blir nya V60 ingen folkhemsfavorit