Nya Saab 9-4X – bästa på 25 år

Av: 

Roland Johansson

Bilar

Saabs tidigare försök med stadsjeepar har floppat.

Men nya 9-4X hyllas av Aftonbladets bilreporter Robert Collin.

– Det är den bästa Saaben på 25 år, säger han.

Den nya Saaben kommer att konkurrera med nya stadsjeepar som Volvo XC 60, Audi Q5 och Mercedes GLK.

De kommer att finnas på marknaden snart medan Saaben väntas vara ute till försäljning först om ett år. 9-4X ska göras med en V6 bensinmotor på 250 hästkrafter eller en fyrcylindrig dieselmotor på ungefär 180 hästkrafter. Dieselbilen kommer främst att säljas i Europa medan bensinmotorn ska lanseras hårdare på marknaden i Nordamerika.

Volvon blir lik

– Det är svårt att säga hur Saaben kommer att stå sig mot konkurrenterna i klassen. Volvon blir ju till exempel väldigt lik Saaben.

Men i förhållande till andra Saabmodeller är detta en gigantisk uppryckning, enligt Collin.

– Designen är mycket bättre. Det är mycket Saab i framtoningen. Jag förutsätter också att köregenskaper, komfort och krocksäkerhet kommer att förbättras från de tidigare stadsjeeparna. Jag har bara rullat i konceptbilen och mycket kan ändras till den som sedan kommer ut på marknaden, säger Robert Collin som ordentligt hyllar den nya stadsjeepen:

– Det är den bästa Saaben på 25 år. Den bästa de gjort sen den tidens 900.

Nytt sätt att tänka

9-4X har tillverkats i Mexiko och vidareutvecklats i Trollhättan. Ett helt annat tankesätt hos Saabs ägare GM har öppnat upp för den nya lite lyxigare stadsjeepen, bedömer Collin. Tidigare var fler delar i bilarna samma mellan olika bilmärken.

– Förut har GM-ledningen tyckt att Saab får nöja sig med det som finns i koncernen. Men nu har man äntligen förstått att Saab inte är samma sak. Det ska vara skillnad på en Saab och en Opel till exempel.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar