Så ska bilmålvakterna stoppas

MOTOR

Enligt ett nytt lagförslag ska det från och med i höst bli betydligt svårare att vara bilmålvakt, skriver Sydsvenskan. Om förslaget går igenom kommer kronofogden äntligen kunna komma åt målvakterna – och driva in miljardbelopp.

– Man ska kunna ta fordonet i anspråk, säger Susanna Broms på näringsdepartementet.

Foto: Regeringen väntas lägga fram ett förslag som ger Kronofogden rätten att tvångssälja bilar med höga parkeringsböter.

Genom att i framtiden knyta skulder för parkeringsböter till själva bilarna, kommer kronofogden få friare tyglar att beslagta bilar som tillhör så kallade bilmålvakter. Målvakterna har ofta mångmiljonskulder och får betalt i svarta pengar för att stå som ägare på bilarna – som används av andra. I extremfall rör det sig om hundratals bilar som står registrerade på samma ägare, och totalt är bilmålvakter skyldiga staten 1,5 miljarder kronor.

Byter ägare

Myndigheterna har under en lång tid jagat målvakterna, men utan resultat. För att komma undan kronofogden har målvakterna bland annat bytt ägare på bilarna bara timmar innan tillslagen.

Enligt det nya förslaget ska detta bli mycket svårare, bland annat genom att knyta skulder från bland annat p-böter direkt till själva bilarna. Skulderna följer även med bilen vid en försäljning.

– Man ska kunna ta fordonet i ”anspråk”, som det kallas, och sälja det för att få in pengar till skulden, säger Susanna Broms, sakkunnig på näringsdepartementet, till Sydsvenskan.

Förverkar sin rätt

Enligt det nya förslaget görs vissa ingrepp i enskilda individers integritet. Det är dock inget som besvärar utredarna bakom förslaget.

– Vi har gjort den bedömningen att det är rimligt om man inte betalar in sina skatter och avgifter för sitt fordon. Då kan man säga att man förverkar rätten att ha det.

Enligt Susanna Broms hoppas man kunna ha proposition till att föreslå en ny lag till hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar