Med julborden kommer fler poliskontroller

MOTOR

Skärpt granskning av förarnas nykterhet

Låt bilen stå om du tar nubben till sillen i nästa vecka.

Risken är annars stor att du åker fast i polisens kontroller.

Julen närmar sig och på måndag är det lucia. Krogarna dukar upp med julbord och snaps. Tillsammans med Trafikverket och organisationen NTF skärper polisen nykterhetskontrollen i landet.

Under luciaveckan i fjol fick 101 000 bilister blåsa i polisens alkoholmätare. Totalt rapporterades 524 personer för rattfylleri, varav 297 var påverkade av alkohol och övriga av droger.

Svårt mäta effekt

– Vi hoppas årets insats ger resultat men det är alltid svårt att mäta effekten av sådana här kontroller, säger kommissarie Thomas Forsberg vid Rikspolisstyrelsen.

Poliser i yttre tjänst ska ägna så mycket tid som möjligt åt att kontrollera bilisternas nykterhet. Kontrollerna kommer bland annat att ske där man vet att påverkade bilister kör, exempelvis utanför systembolag och restauranger.

Krogar ny målgrupp

Krogarna är en ny målgrupp för polisen. Genom information vill man förmå kroggästerna att inte köra bil. De som är i ett sällskap uppmanas bestämma sig för vem som ska köra hem innan man tar det första glaset.

– Det är allmänt sett mer rattfylleri kring jul än andra tider på året. Svensken vill ta en snaps till julmaten. När spriten åker in så åker omdömet ut, säger Jan Sandberg, vd för NTF.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar