Kombinationerna slut – nu görs skylten om

1 av 3
MOTOR

Registreringsnumern håller på att ta slut – och nu måste systemet göras om.

Fler tecken – eller blandade siffror och bokstäver?

– Vi måste redan nu börja tänka på hur vi ska lösa det framtida problemet, säger Transportstyrelsen till Ny Teknik.

Dagens system för registreringsskyltarna med tre bokstäver och tre siffror infördes 1973, men redan nu börjar kombinationerna att ta slut. I höst släpper Transportstyrelsen Y- och Z-skyltarna, sen måste det till något nytt.

– En lösning skulle kunna vara att öka med ett tecken till sju tecken, antingen fyra bokstäver och tre siffror eller tre bokstäver och fyr siffror. Vi har ju redan sju tecken i de personliga skyltar som man kan beställa, säger Mikael Andersson, pressansvarig för registreringsfrågor på Transportstyrelsen, till Ny Teknik och berättar att det också skulle vara möjligt att blanda siffror med bokstäver.

Tolv miljoner kombinationer

För att ha en lösning redo när dagens kombinationer tar slut ska Transportstyrelsen starta en utredning som ska titta på framtidens system.

Dagens system ger drygt tolv miljoner möjliga kombinationer, och i februari månad fanns det totalt 9 477 502 registrerade fordon i Sverige, såväl i trafik som avställda. Registreringsnummer på bilar som skrotas eller avregistrerats sätts i karantän och 91 kombinationer är dessutom förbjudna då de kan uppfattas olämpliga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar