Ny straffavgift på dieselbilar

Av: 

Jonas Blomquist

Motor

Bilister i London får betala 1 200 kronor extra

Nu blir det dyrare att köra diesel.

Stadsdelen Islington i norra London har infört en straffavgift för den som väljer det kritiserade drivmedlet.

Totalt kostar det 1 200 kronor extra – varje år.

Beslutet är inte det första i den brittiska huvudstaden. Tidigare har både Kensington och Chelsea belagt personer som kör äldre dieselbilar med en avgift på 200 kronor. I stadsdelen Islington blir det dock dyrare. Om lagen tas i bruk kommer det kosta 96 pund, nära 1 200 kronor, per år i extra parkeringsavgifter för de som kör diesel, skriver tidningen Autocar. Beslutet har dock fått hård kritik från bilbranschen.

”Vi är bekymrade”

”Vi är bekymrade över beslutet att införa en extra avgift på 96 pund för alla dieselfordon. Beslutet tar inte hänsyn till de extremt stora tekniska utvecklingen som gjorts för att göra diesel renare”, skriver branschorganisationen Society of Motor Manufacturers and Traders.

”Börjar gälla i april”

Kritiken mot dieseldrivna bilar har växt i hela Europa det senaste året. I Paris har borgmästaren meddelat att drivmedlet helst ska fasas ut i framtiden, och det genom straffavgifter. Även Londons borgmästare, Boris Johnson, planerar att minska utsläppen rejält i de centrala delarna av huvudstaden. Redan 2020 vill han införa en ”ultralåg utsläppszon” där dieselbilar förmodligen skulle förbjudas.

”Straffavgiften” i Islington börjar gälla från och med april.

ANNONS

Bilskyffel i aluminium med ett ergonomiskt plasthandtag - nu till ett lågt pris hos Proffsmagasinet!

Extern länk från Proffsmagasinet

Köp här!

Publisert: