Förvirrade indianer

MOTOR

Polisen bör ingripa mot förvirrade miljöaktivister som sätter demokratin ur spel

Ett gäng förvirrade människor som kallar sig ”Asfaltsdjungelns indianer” tar sig ton på Aftonbladets debattsida (13/8) och framhåller sig själva som gruppen som ska sätta stopp för klimatförändringen. Medlet: att släppa ut luft ur däcken på stadsjeepar.

Men det är, som sagt, en förvirrad grupp människor de här. På organisationens hemsida får man tips om hur man ska lufta en bil på rätt sätt (uppvigling till brott, för övrigt) samt en lång lista på stadsjeepar som är lämpliga mål. Problemet för ”indianerna” (Sitting Bull lär vrida sig i sin grav i pinsamhetsspasmer av jämförelsen) är bara att en hel del av bilarna är betydligt bättre för miljön än många av våra bäst säljande ”vanliga” bilar.

Gruppen menar också att det är okej att lufta stadsjeepar eftersom ägarna ”har gott om pengar”. Ytterligare en dumhet; flera av bilarna på mållistan kostar mindre än en Volvo, bara som exempel.

Att en grupp ger sig på vanliga människors bilar på det här sättet, uppenbart med bristfälliga kunskaper om både bilar och miljö, får mig att må illa.

Än sämre mår jag över fenomenet som sådant, att grupperingar tar lagen i egna händer, anonymt och fegt, och därigenom sätter hela vår demokrati ur spel. Precis som i alla andra civiliserade länder har vi folkstyre i Sverige, vi väljer våra företrädare till riksdag, landsting och kommuner. Men här sätter sig en grupp förvirrade nattsmygare över alla oss andra som tror på demokrati och att följa lagen. Här om någonstans borde polisen agera.

I det här numret har vi både testat och provat, men mest av allt har vi gått till botten med det mest intressanta sättet att köpa bill i dag: import. Kolla in tipsen på sidorna 18 till 25 och börja fundera på om du inte ska söka upp din nästa drömbil på kontinenten.

Vilken bil du drömmer om vet jag så klart inte, men jag vet att vi har ett brett nummer den här gången. Vi kör allt från Hyundais nya golfklassare I30 via ett par prestigemiljöbilar och en lyxig beg-kombi till Porschecab. Låt er väl smaka av vårt smörgåsbord!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar