Audi visar nya e-tron quattro

En bil som ska slå knock på konkurrenterna.

På Frankfurtsalongen kommer Audi visa upp e-tron quattro – en eldriven suv som ska klara 50 mil på en laddning.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Tesla Model X kommer att vara den första serietillverkade eldrivna suven när den kommer ut på marknaden i höst. Men rivalerna är inte långt efter.

På den stora bilmässan i Frankfurt den 15:e september, ska Audi visa upp sitt koncept e-tron quattro, en eldriven suv som ger en fingervisning om vad som komma skall. Det avslöjar tyska biljätten i ett pressmeddelande.

Ett nytt riktmärke i klassen

E-tron quattro baseras på VW-koncernens modulära plattform och storleksmässigt hamnar bilen mellan Q5 och Q7. Konceptet har en tydlig coupé-taklinje och tack vare detta samt rörliga aerodynamiska element i fronten, på sidorna och baktill samt ett helt tillslutet underrede så skall luftmotståndet vara minimalt. Faktum är att dragkoefficienten (värdet för luftmotstånd) är lägre än vad både BMW I8 och Toyota Prius har. Inte illa för att vara en suv och bilen kommer enligt Audi vara den nya måttstocken i segmentet.

I produktion 2018

Tekniken i supersuven är hämtat från tidigare e-tron koncept, däribland sportbilen R8 e-tron. Litiumjonbatteriet är placerat mellan axlarna och ger låg tyngdpunkt och balanserad axellastfördelning – något som ska ge bättre köregenskaper och ett kontrollerat uppträdande på vägen. Drivlinan består av tre elmotorer, en på framaxeln och två där bak. Audi avslöjar än så länge inget om effekt, men bilen ska i varje fall klara sig 500 kilometer innan det är dags att ladda batteriet.

Och när kommer den då? Produktionen ska dra igång 2018.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN