Stort intresse för att byta till elbil

Elbilar är på frammarsch.
Elbilar är på frammarsch.

Intresset för elbilar är stort.
Hälften av alla som kör dieselbil tror att de bytt till elbil eller hybrid om fem år, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Dieselbilens framtid debatteras flitigt. Fyra av tio svenskar är positiva till ett dieselförbud i svenska storstäder, och Stockholm kan om bara några år följa bland annat Oslo och införa begränsningar.

Ett av skälen är att storstäder brottas med dålig luftkvalitet på grund av dieselbilarnas kväveoxidutsläpp. Utsläppen har dessutom visat sig vara högre än man tidigare trott.

Tror på ketchupeffekt

Och bland dem som kör dieselbil idag finns ett stort intresse för att gå över till elektriska bilar. En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att över hälften tror att de kommer att köra elbil eller laddhybrid om fem år. För dem som kör bensinbil är siffran knappt 45 procent.

– Jag tror att vi kommer att få se en ketchupeffekt. Det går sakta i början, men när omställningen till elbilar tar fart kommer det att gå fort, säger Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig på föreningen Gröna bilister.

Hittills går dock omställningen trögt. Över hälften av alla nyregistrerade bilar i år är dieseldrivna. Supermiljöbilar, främst elbilar och laddhybrider, står för blygsamma fyra procent, visar statistik från Bil Sweden.

Krävs politisk vilja

Men Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, tror att omställningen kan snabbas på rejält. Volvos storsatsning på elbilar är ett steg. Men det krävs också större politisk vilja.

– Om vi som Norge laddar upp med en otrolig massa morötter kan det gå på två år i större städer. Till exempel genom att tillåta elbilar i kollektivkörfält och gratis parkering och el, säger han.

Martin Prieto Beaulieu radar upp andra åtgärder som skulle få fart på utvecklingen:

– Bonus malussystemet för nya bilar måste vara kraftfullt och de nya miljözonerna måste fungera som tänkt. Det måste också satsas jättemycket mer på att folk ska kunna ladda där de bor och arbetar, säger han.

”Lurade av miljölobbyister”

Robert Collin, Aftonbladets motorexpert, tvivlar däremot starkt på att runt hälften av diesel- och bensinförarna kommer att gå över till el och hybrider inom fem år.

– De är lurade av politikerna och miljölobbyisterna. Det går inte så fort som folk tror. Industrin får inte fram bilar, priset sjunker inte så snabbt och laddinfrastrukturen kommer inte finnas på plats. Det kommer att vara ganska likt idag om fem år, säger han.


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1086 intervjuer under perioden 16-21 juni 2017 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var: Vilken typ av bil tror du främst att du kommer att köra om fem år?


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!


Publisert:

LÄS VIDARE