Robert Collin sågar Volvo Cars

Alla nya Volvobilar kommer om två år att vara utrustade med elmotorer.

Men dagens besked sågas rejält av Aftonbladets motorexpert Robert Collin.

– Jag tror inte ens de tänker genomföra det, säger han.

Volvo Cars meddelade idag att samtliga nya bilar kommer att vara utrustade med elmotorer från och med 2019. Därefter är det enbart elbilar och laddhybrider som kommer att lanseras.

Volvo: Stor efterfrågan

Anledningen är enligt Volvos vd Håkan Samuelsson att efterfrågan på elektriska bilar är stor, och att företaget vill sänka bilarnas utsläpp av koldioxid.

Beskedet hyllas av bland andra näringsminister Mikael Damberg (S). Men Aftonbladets motorexpert Robert Collin är skeptisk. Minst sagt.

– Det är för bra för att vara sant. Det går inte att ställa om till elbils- och laddhybridstillverkning så snabbt, säger han.

Högre pris talar mot

Det högre priset på elbilar och hybrider lyfter han fram som det starkaste argumentet mot Volvos satsning.

– En laddhybrid kostar kanske 100 000 kronor mer än en vanlig. I Sverige är var femte bil en Volvo, men redan idag har de svårt att sälja bilar. Om de blir 100 000 kronor dyrare i snitt kommer Volvo mer eller mindre försvinna från marknaden, säger Robert Collin.

Det har länge spekulerats i att Volvo Cars ska börsnoteras, något Håkan Samuelsson förnekade igår. Men Robert Collin tror att det är huvudanledningen bakom den utlovade elbilssatsningen.

”Höjer börsvärdet”

– De kinesiska ägarna behöver mer pengar för att utveckla nya modeller. Därför vill man ge sig in på börsen. Om man kan kopiera Tesla och rida på elbilshajpen finns det jättemånga fonder och investerare som är intresserade. Det höjer börsvärdet, säger han.

Han tvivlar på att Volvo kommer att gå vidare med planerna på att elektrifiera samtliga bilar fullt ut.

– Jag tror inte ens de tänker genomföra det. Att de tänker börja tillverka elbilar är självklart, men det finns inget värde i att enbart bygga elbilar om två år, säger Robert Collin.

Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, hyllar däremot Volvos ambitioner.

– Det är verkligen ett statement de gör. De blir i praktiken tvåa i världen på elbilsmarknaden efter Tesla. Samtliga biltillverkare kommer att följa efter. Det gör en stolt som svensk, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE