Etanol-Jesus lämnade återbud i sista stund

avRobert Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sekab-chefen drog sig ur konferens om alternativa bränslen

Etanolens förespråkare blir allt färre. I går samlades några av apostlarna för att kämpa för sin sak på Sveriges Energiting, den stora konferensen som statliga energimyndigheten ordnar på Älvsjömässan. Men Etanol-Jesus själv, förre Fordhandlaren och Sekab-chefen Per Carstedt från Örnsköldsvik lämnade återbud i sista stund. Han hade nog redan gissat att motståndet skulle bli hårt.

Under temat ”Biodrivmedlen – varför dog debatten” hade arrangören ordnat fyra dueller mellan förespråkare och motståndare till etanol, och motståndarsidan kunde stundtals kosta på sig rena ståuppkomiken medan anhängarna hukade.

– Vi bränner mer sprit hemma i Värmlandsskogarna än Per Carstedt producerar i sin fabrik i Örnsköldsvik, sa gamle miljökämpen Björn Gillberg som själv satsar på att förgasa metanol som alternativ till fossila bränslen.

– En del tycker att problemet med etanolbilar är att de har svårt att starta i kyla. Men en del tycker tvärtom, fortsatte Olle Hådell på Vägverket och antydde att det nog vore bäst om etanolbilarna inte startade över huvudtaget. Han höll med Gillberg: Förgasning av skogsråvara till metanol är en framkomlig väg. Men etanol är en återvändsgränd.

– Politikerna har som mål att bilarna ska vara fossil-oberoende år 2030, men vi på Vägverket tror att vi i bästa fall når ner till 30 procent bensin och diesel vid den tidpunkten. Och elbilarna, sa han, om de ska ha en sådan räckvidd som förespråkarna hoppas på kommer de inte att kunna lasta något annat än sina batterier.

”Land Grabbing” (markstöld), sa Jakob Lundberg på FAO, FNs mat-organisation, när halvstatliga, halvkommunala etanolbolaget Sekabs planer på att odla etanolgrödor i Tanzania kom på tal. Risken är att man bara vill utnyttja den billiga arbetskraften, att befolkningen inte får det bättre och att pengarna försvinner ut ur landet.

– Om Sekabs planer (ja, han sa Svek-ab) hade gynnat befolkningen, småbrukarna, då hade det varit bra. Men jag tvivlar. Och det är viktigare att folk i de fattiga länderna får mat än att vi får biodrivmedel.

Frågan ”Varför dog debatten” fick aldrig något svar. Men när det avslöjades att kejsaren var naken fanns det kanske inte så mycket mer att säga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

MER OM MIN BIL