Ingen lag mot sms:ande bakom ratten

Nästan varannan svensk bilist gör det – och får fortsätta med det

Fler än fyra av tio svenskar sms:ar när de kör bil visar en ny undersökning. Foto: Thinkstock

Nästan varannan svensk har någon gång sms:at i förarsätet, visar en ny undersökning. Som att köra berusad, anser Motormännen, som vill se ett förbud.

Men infrastrukturministern säger nej till ny lagstiftning.

I flera europeiska länder, bland annat i Danmark, Norge och Finland, är det förbjudet för bilförare att hålla på med sin mobiltelefon, så länge de inte använder handsfree-utrustning.

Olagligt i Norge

Blir du påkommen av den norska polisen med att sms:a eller att prata med telefonen i handen får du böta 1 300 norska kronor. Så har det varit sedan lagen infördes år 2000.

– Den fungerar bra. Antalet böter har ökat de senaste åren. Visserligen har fler en mobiltelefon men vi har också fokuserat mer på det här, säger Tov Svalastog, polisinspektör vid norska trafikpolisen.

I Sverige finns inget liknande förbud och enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa har 44 procent av svenskarna någon gång skickat eller läst sms medan de kört bil. 13 procent av de 898 bilförarna i undersökningen skickar eller tar emot sms så ofta som en gång i veckan eller mer.

– Det är minst lika farligt som att köra berusad, säger Susanne Lekengård, informationschef vid Motormännen, som vill att lagen ändras.

"Lag inte lösningen"

Men det är inte någon lösning, anser infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

– För att få effekt så måste du ha ett totalförbud eftersom det är själva samtalet och dess innehåll som distraherar föraren. Det hjälper inte med hands-free och ett totalförbud ser jag inte att det finns möjlighet att få fram, säger Torstensson.

Också norska trafikpolisen anser att det är en svaghet med lagen att den inte tar fasta på att samtalet stjäl bilistens uppmärksamhet.

– För att lagen ska få full effekt så skulle det antagligen krävas ett förbud mot att alls prata i mobiltelefon och köra, säger Svalastog.

Svårt att kontrollera

Ett sms-förbud är inte heller aktuellt, tycker Torstensson. Enligt henne skulle det bli för svårt för polisen att övervaka att lagen följs.

– Var och en av oss som kör bil mycket ser svårigheterna att kunna identifiera om någon sitter och sms:ar eller inte. Även om man står vid ett rödljus och tittar över till grannen så kan du inte se vad vederbörande har i knäet, säger Torstensson.

Hon anser att nuvarande lagstiftning är tillräcklig. Det är redan i dag möjligt att dömas för vårdslöshet i trafiken till dagsböter eller fängelse i upp till två år om du kör trafikfarligt för att du använder din mobiltelefon.

Inte heller Trafikverket tror att en ny lag skulle ge effekt.

– Det ser bra ut på pappret men det löser inga säkerhetsproblem i verkligheten, säger Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert vid Trafikverket.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar