”Blå Mocca” – ett fynd i originalskick

Publicerad:
1 av 5

När garageporten öppnades stod David och Maja framför sin drömbil. Ut rullade ”Blå Mocca” – en orörd Volvo 244L från 1978.

I år har den hunnit rulla på tolv träffar och bilen väcker mycket nostalgi var den än dyker upp.

I småländska Bergkvara finns bilen som trots sin anspråkslöshet får huvuden att vändas. 2001 svarade David Hellstrand och sambon Maja Karlsson på en obskyr Volvoannons. De trodde att de skulle titta på en Volvo 343, men ur garaget rullade en orörd 244L från 1978.

– Vi var bägge sålda direkt, med färgen och allt. Maja hade alltid önskat sig en sådan blå Volvo. Hon hade en likadan som leksaksbil när hon var liten – den har hon kvar ännu, säger David Hellstrand.

Bilen fick sitt namn, Blå Mocca, dels efter nummerplåten KPP – som kan utläsas som ”kaffekopp”. Volvons ljusblåa färg förde dessutom tankarna till kaffet Blå Mocca.

Specialbeställd hyrbil

Modellen har automatlåda, B21-motor och taklucka. GL-looken förklaras med att fordonet specialbeställdes av Volvo Liljas i Kalmar för att gå som hyrbil. Efter att ha släppt iväg ett antal fina originalbilar genom åren var David väldigt nöjd med att åter äga en 244.

– Jag är ju en 240-fantast, så det var fint att få tag på en. De växer ju inte på träd direkt. Sedan är det ju roligt att bilen är tillverkad i Kalmar i och med att jag är född där, säger han.

Efter ett fem år i garage genomgick Volvon en mekanisk renovering. Originallacken är givetvis orörd. Den enda avvikelsen är de modernare hjulen som hämtats från en 94:ans Volvo 940 – och backspeglarna från -79, som satt på vid köpet.

Jobbpendlar i Volvon

Sommartid får klenoden sträcka på benen – ofta tar Maja den till jobbet i Karlskrona. I år har den dessutom hunnit besöka tolv träffar runt om i Blekinge och Småland. Allt har dokumenterats på Blå Mocca-bloggen. Klicka här för att besöka bilens blogg.

Bilen har väckt mycket uppseende – och nostalgi. Halva Sverige har någon gång kört eller åkt i en 240 och David berättar att ljuden framkallar ljuva minnen hos många.

– De låter på ett speciellt sätt – exempelvis när dörren slår igen. Man kommer tillbaka till barndomen när man sätter sig i och kör. Det är det som är häftigt, säger han.

Lånad taxiskylt

En lånad taxiskylt har fått extra många huvuden att vändas. Många vill snacka Volvo med Bergkvara-paret och det är inte ovanligt att de får bud på bilen. Den köptes för 6 000 kronor – en person erbjöd 50 000 för Blå Mocca, men Maja och David var inte intresserade. Med knappt 17 000 mil på mätaren har familjeklenoden ett långt liv framför sig.

– Hon är inte ens inkörd ännu, säger David Hellstrand.

Läs mer om Volvos klassiker här.

Volvo

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Volvo