Han är ”The Stig”

Av: Dino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemlighetsfulle spökförarens identitet avslöjad

Racerföraren Ben Collins
Racerföraren Ben Collins

Den hemlighetsfulle och våghalsige testföraren ”The Stig” är avslöjad.

Nu riskerar föraren att få sparken från det populära brittiska tv-programmet ”Top Gear”.

Föraren i den vita dräkten heter egentligen Ben Collins och är en professionell stuntman och racerförare. 33-åringen har tävlat i bland annat Formel 3, Le Mans och NASCAR.

Bristol-galleristen Simon Whitehead, kom på Collins när han bad om hjälp med att reproducera en begränsad upplaga av konst föreställande föraren ”in action”.

– Jag var helt förstummad när han sade att han var ”The Stig”. Det var stort på något konstigt sätt, skriver brittiska Telegraph.

Hittade dräkten i skåpet

En av Storbritanniens största hemligheter har länge varit föremål för spekulationer. Bristol-galleristen är dock inte den förste att peka ut Collins som den hemlighetsfulle föraren. Den 21-årige byggarbetaren Jason Goody påstår sig ha sett ”The Stigs” vita dräkt och handskar i ett skåp när han vid ett tillfälle utförde byggarbeten i Collins hus.

Collins är inte den förste att bli avslöjad som ”The Stig”. Den förste spökföraren i tv-programmet, Perry McCarthy, känd som ”The Black Stig” i svart dräkt, fick sparken 2003 efter att året före ha avslöjat sin identitet i självbiografin ”Flat Out, Flat Broke”.

Körde som Bond

Collins har också medverkat som Daniel Craigs stuntman i rollen som James Bond i senaste filmen ”Quantum of Solace” där han körde en Aston Martin DBS i ytterst avancerade biljakter.

– Att få medverka i en Bond-film var en dröm som blev sann. Första inspelningsdagen blev jag tvungen att nypa mig själv i armen där jag satt i Bonds kritstrecksrandiga kostym med en Omega-klocka på armen. Jag kände mig fullständigt hemma i den fantastiska bilen. Och det blev mycket tuff bilkörning i Alperna, säger han i brittisk press.

Riskerar sparken

Ben Collins har hela tiden officiellt förnekat att han är föraren i den vita dräkten eftersom han då riskerat få sparken från programmet.

BBC har aldrig avslöjat vem som är den hemlighetsfulle föraren. En talesman för tv-programmet ”Top Gear” har i brittisk press sagt att ”Vi kommenterar aldrig spekulationerna kring The Stigs identitet”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN