Ny tjänst räknar ut nya fordonsskatten

Publicerad:
Uppdaterad:
1 juli införs det nya bonus-malussystemet.
Foto: Johnér
1 juli införs det nya bonus-malussystemet.

Bilar

Den nya fordonsskatten, bonus-malus, närmar sig med stormsteg.
För dig som planerar att köpa bil kan plånbokseffekten bli stor.
Men nu finns en ny tjänst som hjälper dig vid nybilsköpet.

Den 1 juli införs det nya bonus-malussystemet. Förenklat innebär det att nya bilar med stora koldioxidutsläpp kommer att få höjd fordonsskatt, medan bilar med små eller inga utsläpp premieras med en bonus. Den befintliga bilparken påverkas inte av förändringarna.

10 000 kronor eller mer

För bilar med stora utsläpp höjs skatten under de tre första åren från köpet. För riktigt törstiga modeller kan det handla om en årlig skattehöjning på 10 000 kronor eller mer.

I andra spannet finns rena elbilar, som vid köp premieras med en bonus på upp till 60 000 kronor.

Reglerna är dock inte helt enkla att överblicka som konsument. Transportstyrelsen har därför tagit fram en ny webbtjänst som räknar fram hur mycket bonus eller malus olika bilmodeller beläggs med.

Vanlig fråga

– Frågor om fordonsskatt är en av de vanligaste frågetyperna vi tar emot dagligen i vår kundtjänst. E-tjänsten gör det enkelt för alla att få reda på hur det blir för just den bil de är intresserad av att köpa, säger Jan-Olov Öhrn, direktör för Fordonsinformation på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Notera att det är registreringsdatumet som styr om ditt bilköp omfattas av den nya fordonsskatten. Om du registrerar en bil före 1 juli slipper du höjd skatt. Om du å andra sidan planerar köpa en elbil eller annan bil med låga utsläpp, gäller att du registrerar den efter 1 juli för att få ta del av bonusen.

Här hittar du den nya tjänsten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL