men glöm inte avgifterna

MOTOR

Så importerar du från Danmark steg för steg

Foto: Cecilia Enholm
Det är billigt att köpa bil i Danmark.

Kontrollera priset.

Är det billigare att importera bilen? Beställ offert, jämför priser och utrustning. Kom ihåg: danska handlare har rätt att ta ut de nya priserna, även om du beställt bilen för flera månader sedan. Var noga med att få skriftligt på vilket pris som gäller.

Papper och handpenning.

När du bestämt dig fyller du i papper som du får av handlaren, eller förmedlaren. Väntetider på modeller med utrustning kan vara lång. Du måste också betala en handpenning, oftast mellan 10 och 20

procent.

Ursprungskontroll.

Du beställer tid för detta hos Bilprovningen när du fått besked om när bilen kommer.

Försäkring. Ring ditt försäkringsbolag och teckna trafikförsäkring som gäller från svenska gränsen. Försäkringen gäller högst en vecka från det bilen förts in i Sverige.

Hur ska du betala?

Innan du åker och hämtar bilen kommer du överens med säljaren om hur du ska betala. Svenska banker rekommenderar bankcheck. Kontrollera att bilen har exportskyltar och att den är trafikförsäkrad inom till exempel Danmark.

Med bilen ska följa ett intyg som visar att den är EG-

typgodkänd eller ”helbils-godkänd”.

Interimlicens och regskylt. Hos Bil-

registret (070-125 25 25)

köper du interimlicens och tillfälliga registreringsskyltar som ger dig rätt att köra bilen hem – och till Bilprovningen.

Skyltarna gäller tre månader.

Momsen.

Hos Särskilda skattekontoret i Ludvika får du blankett för att betala in momsen (ska vara gjort senast 35 dagar efter köpet).

Skrotningspremie.

Efter kontrollen hos Bilprovningen skickas registreringsbevis och nya nummerplåtar med posten. Du får också inbetalningskort för skrotningspremien, som är 1 500 kronor.

Ställ på bilen?

När du fått registreringsbeviset är det dags att ringa Bilregistret och ställa på bilen.

?och försäkra den.

Sist men inte minst: Glöm inte att teckna en försäkring.

Detta tillkommer på köpet

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar