Volvon som slår allt

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Amazon-kombi med 800 hk utklassar allt på vägen

1 av 6 | Foto: Foto: Volvo

Den svenskbyggda Volvo Amazon-kombin från 1969 toppar 330 km/h.

Efter att utklassat Ferraris har den nu sålts till Storbritannien.

– Det är landets snabbaste bil, säger den nyblivne ägaren, motorcykel- och tv-stjärnan Guy Martin.

När den grå familjekombin byggdes för nästan 50 år sedan trodde nog ingen att livet skulle bli så här bra på gamla dagar. Nu gör den 0-100 km/h på tre sekunder, toppar hela 330 km/h och kör ifrån två av Ferraris vassaste modeller; 458 Italia med 570 hästkrafter och 599 GTB med 620 hästar.

Amazonkombin har tidigare byggts av Mattias Vöcks som slängt ut det mesta av originaldelarna. I stället har Volvos betydligt modernare T6-motor monterats. En 2,8-liters turbomotor trimmad till hela 800 hästkrafter som gett Vöcks flera priser runt om i världen.

"Snabbast i Storbritannien"

För ett par år sedan sålde Mattias bilen och den nya ägaren är den brittiska motorcykelföraren och programledaren Guy Martin som nu hyllar sin bil – och utropar den till Storbritanniens snabbaste.

– Även om den ser ut som en standard Volvo anser jag den som den snabbaste bilen i Storbritannien – snabbare än Ferrari, Porsche eller till och med Bugatti, säger Guy Martin i sitt tv-program på Channel 4.

"Jag blir mållös"

Guy Martin har gjort sig känd som framgångsrik – och våghalsig – tävlingsförare på motorcykel, bland annat genom bra resultat på den extrema Isle of Man TT-tävlingen. Men det är ändå bilen som imponerar på honom.

– Det är inte bara motorn som har modifierats – hela bilen har pimpats och utvecklats. Det är enormt, säger Martin om sin bil.

– Varje gång jag sätter mig i bilen blir jag mållös.

Se filmen när Amazonkombin utklassar Ferrari 599 GTB här och filmen när en 458 Italia blir frånåkt här. (Externa länkar)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN