Första bilden – på Audis framtidsbil

Motorista var bland de första i världen att titta på nya konceptbilen Audi prologue – första intrycken

Los Angeles. En ny era väntar för Audi.

Nya designchefen Marc Lichtes ska förnya hela märkets approach.

Motorista var bland de första i världen att titta på nya konceptbilen – som ser nästan likadan ut som tidigare.

På plats i Los Angeles Motoristas Erik Gustafsson bevakar bilmässan La Auto Show och ger dig de senaste nyheterna.
På plats i Los Angeles Motoristas Erik Gustafsson bevakar bilmässan La Auto Show och ger dig de senaste nyheterna.

Audi prologue heter konceptbilen som Audi visar upp på bilmässan i Los Angeles som slår upp portarna i dag. Bilmodellen är märkets nye designchef Marc Lichtes första skapelse och han menar att modellen ska ta in tillverkaren i en ny designera.

Bilen premiärvisades för ett högst begränsat antal medier – däribland Motorista – i Los Angeles, USA, under tisdagskvällen lokal tid redan innan den officiella avtäckningen på bilmässan.

V8 med 605 hästar

Även om Audi prologue inte fick namnet A9 som det ryktades om stämmer i alla fall karossen med förhandstisslet. Bilen är en rejäl tvådörrars coupé med 5,1 meter  på längden, en modelltyp vi i någon form snart lär få se i produktion från Audi. Men även om konceptbilen har en 4,0-liters V8 med 605 hästkrafter är det ändå designen som lockar.

Med ny bredare frontgrill menar Marc Lichte att nya Audi prologue för sig betydligt mer än tidigare. Grillen har vuxit, linjerna vässats och detaljerna förbättrats – men i ärlighetens namn är det fortfarande tydligt Audi och inspiration till både front och bak verkar ha hämtats runt om från bilvärlden – däribland från Saab 9-5. Men är det ändå interiört Audi prologue imponerar mest. Knapparna har städats bort och ersatts av mindre pekskärmar, men betydligt mer smakfullt än Teslas centralt placerade jätteskärm.

Först kommer en ny A8

Innan vi får se A9 – eller prologue som den heter i dag – i produktion lär vi först få bekanta oss med nya generationer av såväl Audi A8, A7 och A6 som Marc menar alla kommer få tydliga drag av konceptbilen. Nya Audi A4 och Audi Q7 som visas inom kort får däremot design enligt ”gamla skolan” då de ritades långt innan Marc Lichte började på tjänsten som Audis designchef tidigare i år.

Men även om vi på plats i Los Angeles kan konstatera att Audi inte äntrar någon helt omdanande design-epok, det är fortfarande upp till en spännande framtid som åtminstone sett på konceptbilen håller hög klass interiört.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN