Världens dyraste bilar – i sin klass

Två världsrekord slogs under årets Monteray.
Det allra första exemplaret av Shelbys Cobra inbringade 115 miljoner kr – vilket gör bilen till den dyraste amerikanska modell som någonsin sålts.
Samtidigt knäckte en Jaguar D-Type taket för brittiska modeller, med summan 182 miljoner kr.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Sedan bygget 1962 har den allra första Shelby Cobran ägts av företagets grundare, Carroll Shelby. Han hade som mål att bygga världens snabbaste bil, och för ändamålet utgick Shelby från den engelska sportbilen AC Cars. I garaget i Santa Fe lyckades teamet klämma in Fords nya small block-V8 under huven, och oväntat nog fick prototypen riktigt fina vägegenskaper.
Under Monterey Car Week gick bilen kallad ”CSX 2000” under klubban. Många konstaterade att prototypen var den historiskt mest värdefulla bil som någonsin varit till salu i USA – och de fick rätt. Slutsumman landade på 115 miljoner kronor, vilket är den dyraste amerikanska bil som någonsin sålts. Som en jämförelse slog Carroll Shelbys privata ”Super Snake” rekord 2007 med prislappen 44 miljoner kronor.

Jagga för 182 miljoner

Ett annat intressant fordon som gick under klubban var en Jaguar D-Type från 1955. Modellen gav bilmärket stora framgångar på tävlingsbanorna. Med en topphastighet på 250 km/h vann den bland annat Le Mans 24-timmarslopp 1955, 1956 och 1957.
En av dessa segrar plockades 1956 av den specifika D-type som auktionerades ut. Bilen kördes av ett privat stall, vilket förklarar det skotska temat. Med en sådan proveniens visste alla att prislappen skulle bli hög. Köparen fick lägga 182 miljoner kronor. Det innebär att D-typen är den dyraste brittiska bilmodell som någonsin har sålts.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN