Dammsugarmärket – ska bygga ny elbil

MOTOR

Dyson avslöjad som elbilsutmanare i regeringsrapport

En otippad utmanare i elbilsracet.

Enligt uppgifter så är dammsugartillverkaren Dyson på väg in i bilbranschen.

Och i ryggen har de den brittiska regeringen.

Förvandlingen från konventionellt drivna- till batteridrivna bilar är ett riktigt paradigmskifte. Inte nog med att bilarna får en helt annan mekanik – de gamla stötarna i bilbranschen är inte längre ensamma, utan utmanas från höger och vänster.

Tesla har som bekant lyckats få in foten och både Google samt Apple sägs vara på god väg. Men dessa märken är bara ”galjonsfigurer”, bakom dem finns det en hel armé med mer eller mindre hållbara utmanare.

Avslöjad i rapport

En sådan nykomling är brittiska Dyson, företaget som framförallt är känt för sina påslösa dammsugare samt bladlösa fläktar. Tillverkaren har tidigare förnekat att de skulle vara intresserade av elbilar, men det verkar ha varit en dimridå. Det rapporterar the Guardian.

”Regeringen finansierar Dyson för att utveckla ett nytt batterielektriskt fordon vid sitt huvudkvarter Malmesbury, Wiltshire.”, står det i en Natinoal Infrastructure-rapport.

 Enligt rapporten är det lite över 174 miljoner pund, strax över två miljarder kronor, som regeringen lägger in – och i samma veva skapas 500 jobb i regionen.

Köpte batteriföretag

Dyson som för tillfället går som tåget tack vare stark efterfrågan på sina produkter i Kina köpte i oktober batteriföretaget Sakti3, ett företag som enligt Dyson gjort stora genombrott med batteritekniken.

Kombinera detta med uppskalade versioner av de elmotorer som företaget utvecklat under lång tid – och vips så har du grunden till en elbil. Men att de skulle hålla på att utveckla en bil är inget Dyson vill bekräfta.

– Vi kommenterar aldrig produkter som är under utveckling, säger en talesperson för företaget till Guardian.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dyson

Elbilar

Bilar