Kul på tre hjul

MOTOR

Björn Moberg byggde sin egen värstingtrike

1 av 3 | Foto: Med en motoreffekt på 130 hästar och endast 350 kg tjänstevikt är accelerationen lika imponerande som ljudet.

Björn Moberg väcker stor uppmärksamhet i trakterna runt Kalmar. De flesta människor tror ju att så fort man är rullstolsburen så är man också handikappad på de flesta andra områden. Rullstolskillar som åker på motorcyklar de själva har byggt passar liksom inte in i bilden.

Efter en arbetsplatsolycka år 2000 hamnade Björn ”Mobbe” Moberg i rullstol. Ett år senare var den gamle knutten så rehabiliterad att han kunde bygga sig en trehjulig motorcykel. Det blev flera stycken – och han har inte slutat än.

MC-folket säger inte trehjuling, utan trike. Björn utgick från den klassiska trikemetoden med motor och växellåda från en gammal folkvagn, fast med motorn vänd mot färdriktningen. För att inte få fyra växlar bakåt och en framåt vände han dock på kronhjulet i slutväxeln. Det är ett gammalt och förvånansvärt okomplicerat trick.

Delar från Harley-Davidson

Som för de flesta andra är Björns motorcykelbyggande även ett sätt att uttrycka sig estetiskt. I bakhuvudet fanns därför hela tiden drömmen om en trike som baserats på delar från

Harley-Davidson. Det handlar då främst om motorn, både för utseendets och ljudets skull. Att Harley har tagit patent på sitt motorljud är faktiskt inte så konstigt. Hundratusentals entusiaster över hela världen njuter lika mycket av mullret från en HD som när en symfoniorkester ger järnet.

Prisad på Elmia

Besöket på motorshowen i Jönköping under 2005 blev startskottet för ”projekt HD”. Ty det är där, på Elmia, som Sveriges mest spektakulära hemmabyggen visas upp varje påsk. Med huvudet fullt av intryck byggde Björn en helt ny trike med massor av läckra detaljer, samt en HD-motor som förstorats till 1?690 kubikcentimeter. Bygget tog ett år och vann andra pris i trikeklassen på Elmia.

Just nu bygger Björn en trike till sin hustru, med en lite snällare motor på 1200 kubik. Resten av planerna är hemliga – vi får se resultatet på Elmia i påsk!

Bosse Andersson/text och foto

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar