EXTRA: Första bilderna på nya Volvon

Bilar

Säljstart för lilljeepen XC60 år 2008

Volvos lilla jeep XC60 ska visas på bilsalongen i Detroit efter nyår men Aftonbladet.se kan visa de första officiella bilderna redan nu. Formerna blir rundare, mer organiska, men rent tekniskt liknar det mesta Volvos S40-familj dit även XC60 hör.

Enligt Volvos planer skulle bilderna på den nya bilen publiceras närmare jul, men sen ett par tyska biltidningar gått händelserna i förväg hamnade bilderna på svenska auto motor & sports webb, och nu i Aftonbladet. XC60 börjar säljas först år 2008 och den bil som visas i Detroit efter trettondagshelgen är egentligen en så kallad konceptbil där en del former dragits till sin spets för att kittla intresset lite extra, men utan att avslöja den slutgiltiga designen.

Blir mer lik en "vanlig Volvo"

Räkna med att bilen blir mer lik en ”vanlig Volvo” när produktionen startar om ett år. Taklinjen lär bli mindre sluttande och strålkastarna mindre utdragna men steget till den trubbnosiga XC90 blir markant.

XC60 baseras alltså på teknik som också finns i S40, V50, cabben C70 och lilla C30 men den speciella jeep-tekniken har utvecklats vidare tillsammans med Ford och Land Rover.

Land Rover Freelander har just börjat säljas och Ford visade sin konceptbil Iosis på bilsalongen i Paris i höstas.

Fyrhjulsdrift

Alla tre har fyrhjulsdrift från svenska Haldex, även om Volvon och Forden blir utan Land Rovers sofistikerade system för att styra ut kraften optimalt på olika underlag.

Både Ford och Volvo satsar på en stadsjeep som gör sig bäst på vanlig väg, som fungerar bra att dra ett häst- eller båtsläp med men som mest blir en imagebyggare för ägaren.

Nu när de största jeeparna är på väg ut i kylan lär många se sig om efter en lite mindre bil på samma tema.

Robert Collin

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar