Audi gör en pudel – erkänner fusket

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Foto: Audi
Motorn som Audi nu erkänt fusk med 3,0 TDI.

Först förnekelse, sen kom de krypande till korset.

Nu har Audi officiellt gått ut med ett erkännande: VW-gruppen har fuskat med sina V6-dieslar.

För tre veckor sedan anklagade amerikanska myndigheter VW-koncernen för ytterligare fusk.

Environment Protection Agancey, EPA, menade att även den treliters-diesel man använder i Audi, Porsche och VW-bilar har manipulerad mjukvara.

Inte alls, sa den tyska koncernen och förnekade all typ av olaglig manipulation av utsläppsvärden.

I ett pressmeddelande skrev Volkswagengruppen: ”Ingen mjukvara med syfte att förändra avgasvärdena på ett förbjudet sätt har funnits installerad i 3,0-liters V6-dieselmotorerna”.

Nu kom erkännandet

Men, tydligen så var det inte riktigt sant.

Nu går Audi ut för koncernens räkning och erkänner att tre olika ”utsläppsassistans-kontrollenheter” (Auxiliary Emissions Control Devices) har använts och inte rapporterats korrekt till amerikanska myndigheter.

Av dessa räknas en som en ”defeat device” – det vill säga att den har som syfte att försöka manipulera utsläppscertifieringen. Enligt EPA slås enheten på när den känner att bilen utsläppstestas, men under vanlig körning så är den avslagen – vilket gör att bilen släpper ut mångdubbelt mer med kväveoxider.

Används av VW, Porsche och Audi

Motorn som är utvecklad av Audi sitter i modellerna A6, A7, A8, Q5 och Q7 från modellår 2009 och framåt. Dessutom så sitter den i VW:s Touareg samt Porsches Cayenne sedan 2013.

Tills vidare har man beslutat att belägga bilar med V6-dieseln med försäljningsstopp. Nu ska man fokusera på att ”hitta en snabb, okomplicerad och kundvänlig lösning”.

Det är inte beslutat än, men EPA utreder om den tyska koncernen måste betala vite eller andra böter för sitt ytterligare fusk.
 

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

MER OM MIN BIL