Bilder: Så kan nya ”Saabarna” se ut

avFelix Björklund

Nevs visar upp de olika bilklasserna man planerar

1 av 6 | Foto: NEVS

En rejäl modelloffensiv och full fart framåt.

2017 ska Nevs börja sälja bilar i Sverige

– Vi kommer att ha betydligt fler modeller än vad Saab Automobile hade, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Det har stormat rejält kring lilla Nevs sedan de tog över Trollhättan-fabriken och spillrorna efter Saab Automobiles konkurs. Men nu har man fått upp styrfarten. Det avslöjade företagets chef, Mattias Bergman, när han framträdde på Stora bildagen arrangerad av Dagens Industri.

– Att bygga rena elbilar är stommen i vår affärsplan och vi ska göra det i två fabriker, Trollhättan och Kina, säger Mattias Bergman till tidningen TTELA.

Första nya är gamla Saab 9-3

Redan efter nyår kommer Nevs att växla upp, men det är först när den nya kinesiska fabriken är klar 2017 som vi kan förvänta oss att få se nya Nevsbilar här i Sverige.

– Vi börjar med en 9-3 sedan är planen. Bilen är baserad på den teknologi som vi har testat under en tid här på Nevs i Trollhättan. Tanken är att produktionen i Trollhättan ska göra vad vi kalla för målade karosser, som sen skeppas till Kina för slutmontering. Bilarna ska börja säljas där andra halvåret 2017 är tanken. Intresset i Kina för den har varit väldigt stort, större än vad vi själva hade trott, säger Mattias Bergman till GP.

Fyra nya modeller

Elversionen av 9-3 kanske inte är en stor nyhet, bilen och tekniken har visats upp tidigare. Men Mattias Bergman gav även en hint om vad som komma skall.

Enligt planen så ska Nevs bygga fyra nya modeller baserade på Phoenixplattformen. En kompakt suv, samt en suv, en fastback och en crossover i mellanklassen. Bilderna ovan visar skisser på hur de kan se ut.

– Vi kommer att ha betydligt fler modeller än vad Saab Automobile hade, säger Mattias Bergman till TTELA.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Saab

Nevs

Motor

Bilar