Volvosuven som gör stor succé

Publicerad 2015-07-17

Volvo XC60 är bäst i Europa i sitt segment

Här är glädjesiffrorna för Volvo.

Suven XC60 petar ner både Audi och BMW och säljer bäst i Europa just nu.

– Det är fantastiskt glädjande, säger Stefan Elfström, talesperson på Volvo.

Kompaktsuvarna är det bilsegmentet som växer mest i Europa just nu.

Anledningen sägs vara att modellerna tilltalar en allt större skara köpare.

Modeller som Audi Q5 och BMW X3 har alltid legat i topp bland Europas bäst säljande kompaktsuvar. Men starkast av alla i år – är Volvos XC60, rapporterar carscoops.

”Fantastiskt glädjande”

Volvos kompakta suv har gjort en stark försäljning under 2014 och ökade försäljningssiffrorna av XC60 rejält. Men i år är man alltså bäst när första kvartalet har summeras. Bilen har under det första kvartalet 2015 sålt i 18 173 stycken exemplar. Det är vilket är mer är 2 000 fler än andraplacerade Range Rover Evoque. I Volvolägret är man så klart nöjda över bedriften.

– Det är fantastiskt glädjande för Volvo cars. Förra året sålde vi 137 000 av XC60 globalt, varav i Europa ungefär 60 000. Under år 2015 väntar vi sälja ännu fler bilar av XC60, säger Stefan Elfström, talesperson på Volvo till Aftonbladet Bil.

”XC60 är klassledande”

I Europa har försäljningen blivit så pass stark att XC60:n har puttat ned andra mer namnkunniga bilar från tronen i segmentet, som exempelvis fjolårsettan Audi Q5.

– XC60 är nu klassledande på många sätt. Dels när de gäller nya avancerade motorer, med hög effekt. Men också när det kommer till dess förbrukning och miljöaspekter och den höga säkerheten, säger Stefan.

Är ni överraskade över förstaplatsen?

– Nej det är vi inte. Det är vår bäst säljande modell globalt och det är en väldigt populär modell i Europa, säger Stefan.

Drive-E stor roll i framgången

Volvo cars talesperson Stefan Elfström berättar för Aftonbladet Bil om hur stor betydelsen av nya Drive-E motorerna har varit i framgången.

– Jag tror det har en stor roll, det är viktigt med miljömotorer med låg miljöpåverkan. Samtidigt som man inte kompromissar med motoreffekt och prestandan i bilarna, säger han.

Vad är Volvos kommande utmaningar?

– Man får aldrig vila utan det gäller att hela tiden utveckla programmet. Vi kommer att satsa mycket mer på Drive-E motorerna i framtiden, det är en viktig del för oss, berättar Stefan.

Inte lätt att ersätta XC60 

Om några år kommer XC60 att avlösas mot en ny modell.

Bilen har under flera år varit Volvos mest sålda modell. Det kommer inte att bli en lätt uppgift för nya generationen att axla föregångarens framgångar. Men Stefan nämner försäljningen i Kina som en viktig del i den framtida ombildningen.

– XC60 står för en stor andel i Kina där det är en oerhört viktig modell. Därför har vi har valt att lokalproducera modellen även i kina. Det är våran bästsäljande modell där. Det är en av våra två modeller som vi tillverkar, utöver XC60 har vi ju faktiskt också S60 L, avslutar Stefan.

Här är Aftonbladet Bils nya Facebook-sida, kika in för fler bilnyheter. Obs extern länk.

Ämnen i artikeln