Kultbilen uppdateras – här är nya ”Folkan”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Volkswagen

Efter 65 år och 12 miljoner bilar kommer nu Volkswagens kultbil i ny generation.

Men hädanefter är det mer lyx än kult – trots att prislappen sänkts.

Här är nya Volkswagen T6.

I år är det 65 år sedan Volkswagens klassiska folkabuss såg världens ljus. Succén var omedelbar och modellen har sedan dess sålt i nästan tolv miljoner exemplar. De klassiska bussarna säljs i dag för miljonbelopp och samlare vill lägga vantarna på ett exemplar i originalskick.

När Volkswagen nu lanserar den sjätte generationen fortsätter man att rida på kultvågen – men på sistone har den klassiska folkfraktaren utvecklats till en ovanligt rymlig limousin.

Uppdatering av nuvarande bil

Även om Volkswagen menar att den nya modellen är en helt ny generation handlar det i mångt och mycket om en rejäl uppdatering av den nuvarande bilen. Bottenplattan är densamma, men stötdämpare, motorer och säkerhetssystemen är uppdaterade. En helt nyutvecklad 2,0-liters dieselmotor kommer i fyra versioner med effektuttag mellan 82 och 204 hästkrafter. En lika stor bensinmotor erbjuds med 150 respektive 204 hästar.

Automatisk nödbroms erbjuds som tillval, precis som fyrhjulsdrift och olika säteskonfigurationer. Här går det att välja det mesta mellan kyrkbänk och lyxiga skinnfåtöljer.

I Tyskland öppnar orderböckerna inom de närmaste dagarna. Där har transport-versionen med skåp minskat något i pris, men för de som önskar sittplatser i utrymmet baktill börjar de tyska priserna på 29 952 euro, motsvarande 280 000 kr, för en grundutrustad Multivan med 84-hästars dieselmotor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL