Bilisterna är slarviga och nonchalanta

MOTOR

Robert Collin: Allt fler kommer att dödas i trafiken

Att årets första sommarmånad blev den mörkaste på många år beror till stor del på rent slarv.

Många bilister har tappat respekten för trafiken. De är slarviga och nonchalanta bakom ratten.

Foto: Robert Collin Trafik

I helgen mötte jag en vit Ford Escort kombi på min egen väghalva norr om Norrtälje. Bara tackvare att jag styrde ut i gruset i dikesrenen undveks en frontalkrock. Eftersom båda bilarna höll kring 70 km/tim skulle minst fyra personer ha skadats allvarligt, kanske fler, jag hann inte se om det satt några i Fordens baksäte.

Jag hann bara se att den andre föraren INTE hade fokus på själva bilkörningen.

Och i dag försökte en kvinna i 60-årsåldern att korsa en ökänd olyckskorsning på E 18 utanför Norrtälje med en glasspinne i ena handen.

Det finns ingen statistik som gäller slarv eftersom alla förare ljuger när polisen frågar. Men om jag inte sett den mötande bilen, om vi hade krockat, då skulle det ha stått i notisen dagen efter att ”den ena bilen kom av oförklarlig anledning över på fel sida vägen”.

Det enda oförklarliga är ju att så många bilister tycker att de kan koncentrera sig på helt andra saker än själva bilkörningen.

Den som sitter hemma i vardagsrummet och kör ett bilspel på datorn eller tv:n är fullt fokuserad på spelet. Men tyvärr är det inte fokus, utan vardagsrummet, de flesta tar med sig ut i den verkliga trafiken. Chipspåsar, cd-skivor, läskflaskan, gosedjur i vindrutan, hunden i passagerarsätet, katten på axeln och allt annat tingeltangel som inte har med bilkörningen att göra.

Dessutom är det uppgörelser med hustrun och bråk med ungarna i baksätet.

Förr i tiden, på 1950-talet och ända fram till 1970-talet, proppades svenskarna fulla med trafikpropaganda. Det var framför allt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, som som stod för kampanjerna.

Fotgängarna skaffade reflexer på 1960-talet, sen kom högertrafikomläggningen när olyckorna gick ner till nästan noll. Kampanjen ”En elefant i baksätet” lärde oss att använda bältet även bak, ”Den nakna saningen” fick oss att använda skyddskläder på motorcykeln, och så vidare.

Nu kommer baksmällan

Först radion, sen Anslagstavlan i tv förde budskapen vidare och vi svenskar lärde oss att vara riktigt duktiga trafikanter.

På 1980-talet var svenskarna bäst i världen på trafiksäkerhet. Vi använde bältet, körde nyktra och med hänsyn och skicklighet. Då slappnade kampanjmakarna av. Och tyvärr även bilisterna. Nu kommer baksmällan med slarviga förare och fler svåra olyckor.

Bilarna och vägarna är säkrare än någonsin men förarna blev farligare när de glömde bort att köra bil. Därför kommer allt fler att dödas i trafiken.

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar