Så ska tågkaos undvikas i jul

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johnér
Bokningarna på SJ har ökat med 6 procent jämfört med i fjol.

Inför midsommar strandades 36 000 resenärer på grund av en arbetsplatsolycka i tågtrafiken.
Nu har Trafikverket vidtagit åtgärder för att undvika att kaoset upprepar sig i jul.

Det har gått ett halvår sedan stora delar av tågtrafiken i Sverige lamslogs på grund av en arbetsplatsolycka dagen före midsommarafton.

36 000 resenärer fick fira midsommar på annat håll än planerat efter att en kabelbrand inträffat i Stockholm. Notan i form av inställda och omplanerade resor landade på 20 miljoner kronor.

Bokningarna ökar

Kaoset tycks däremot inte ha påverkat intresset för tågresor över julhelgen. På SJ har bokningarna ökat med 6 procent jämfört med i fjol.

– Det är mer populärt än någonsin att ta tåget i år. Det kommer att resa ungefär 100 000 personer ut från Stockholm varje dag under julhelgen, säger Malou Sjörin, kommunikationsdirektör på SJ.

I samband med problemen i somras framförde SJ en kravlista på åtgärder till Trafikverket, för att förhindra liknande störningar i framtiden. Ett av kraven var ett jobbstopp för underhållsarbete under storhelger. Där har man blivit bönhörda.

Arbeten efter helgerna

– Vi har medvetet valt att lägga alla trafikpåverkande arbeten till efter jul- och nyårshelgen, för att inte riskera att något inträffar som vi kan påverka, säger Veronika Gustafsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Man ska också vara bättre rustade för hård väderlek i form av snö och kyla, enligt Veronika Gustafsson.

– Om man tar Stockholm som exempel finns det väldigt många tågväxlar, uppå 1 600, som kan frysa fast. Om vädret blir riktigt eländigt minskar vi ner dem till ett par hundra, där vi ser till att ha både värme och folk på plats som kan rycka in och gräva vid behov. Då minskar trafiken, men den som går ska fungera, säger hon, och tillägger:

– Men tittar man bakåt har punktligheten över jul varit ganska bra, mycket beroende på att vi haft relativt milda vintrar.

”Förbättringsarbete pågår”

Ett annat SJ-krav från midsommarkaoset var mer trovärdiga prognoser vid förseningar. Där säger Veronika Gustafsson att ”arbete pågår”.

– Förbättringsarbetet pågår, vi är väldigt måna om att ge resenärer bra och realtidsuppdaterad information.

Om man planerar att åka tåg under julveckan gäller det att boka snarast. Biljetterna är nästintill slut på flera sträckor.

– Ut från Stockholm är det väldigt fullbokat. Mot Norrland är det fullt, och mot Skåne och Småland ganska fullt. Ska man resa in till Stockholm är situationen en annan, då finns det fler biljetter, säger Malou Sjörin.

Publicerad:

LÄS VIDARE