Googles uppfinning: 'Flugpapper' på bilen

1 av 5
MOTOR

En ny spelare, med ett helt nytt synsätt.

Google har på senare år seglat upp som en ny aktör i bilbranschen och företaget har minst sagt nya sätt att se på saker.

Nu har de patenterat ett nytt fotgängarskydd – en ”klistrig” motorhuv.

Amerikanska sökmotorjätten kör helt i eget spår.

De har med sina självkörande bilar skapat många rubriker och få är det som numera ifrågasätter huruvida de faktiskt är på väg in i bilbranschen.

Och de är en lite udda spelare med helt annat utgångsläge än de traditionella biltillverkarna – det visar inte minst den fotgängarskyddslösning de nu fått patent för.

”Klibbar” fast på bilen

Systemet som sådant är till för minimera skadorna i de fall en bil kör på en fotgängare och patentet har publicerats på amerikanska motsvarigheten till Patent- och registreringsverket USPTO.

Själva lösningen är att bilens front och motorhuv är täckt av ett fästande lager – som sedan skyddas av ett yttre ”skal” som matchar bilens övriga lack.

Skalet ser till att inget fastnar på fästlagret, men i de fall en fotgängare blir påkörd, spräcks det övre lagret och personen i fråga klibbar fast i fästlagret. Lite samma funktion som ett flugpapper helt enkelt.

Google själva har inte presenterat någon officiell information om systemet och det återstår att se om det här är något som får se dagens ljus i produktion. Men det är ett intressant inspel.

 ■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Google

Bilar