Monster i kolfiber väcks till liv

Av: Dino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Lamborghini gör max 9 st Sesto Elemento

1 av 6

När bilar tillverkas i endast tvåsiffriga serier brukar priset på dem vara högt.

Lamborghinis Sesto Elemento bekräftar den tesen med sin prislapp på 24,miljoner kr – styck.

Inom den klassiska filosofin består alltet av fyra element: jord, luft vatten och eld. Den grekiske filosofen Aristoteles ansåg att de fyra elementen var förgängliga. Då måste stjärnorna som är eviga vara gjorda av ett femte element som stod över de fyra andra – eter.

Intresse finns

Som om fem element inte var nog sticker Lamborghini ut hakan och kallar sin nya bil Sesto Elemento – det sjätte elementet. Bilen visades på mässan i Paris för en dryg månad sedan och blev ett riktigt dragplåster på mässan.

Uppenbarligen finns det intresse för ännu ett italienskt fartmonster. Lamborghini har beslutat sig för att sätta konceptbilen i produktion fast i mycket liten skala. Max 9 stycken bilar ska tillverkas.

570 hästar – 1000 kilo

Sesto Elemento är en prestandadrake som väger knappt 1000 kilo tack vare hög procent kolfiber i konstruktionen. Som jämförelse kan nämnas minibilen Toyota Aygo på 930 kilo eller Renault Twingo med sina 1030 kilo.

Under kolfiberhuden på monster-Lambon finns en 5,2-liters V10-motor på 570 hästar och fyrhjulsdrift. Motorsajten Autoblog uppger att bilen ska klara 0-100 km/t under 3 sekunder. Hålls plattan i mattan länge går nålen på mätaren upp till 346 km/t innan den stannar.

Många vill ha en bil som Lamborghini Sesto Elemento men få lär ha råd. Priset ligger på 2,5 miljoner euro eller runt 25 miljoner kronor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN