Sveriges bästa bilar - så tycker ägarna

Av: Dino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyskt i topp - svenska bilar rasar i popularitet

BMW 5-serien i topp på årets lista
BMW 5-serien i topp på årets lista

BMW:s 5-serie hamnar i topp och Renault Megane hamnar på jumboplats när bilägarna själva sätter betyg på sina bilar.

Det visar Motormännens årliga nybilsenkät.

Volvo rasar i popularitet

Efter ett års ägande har 15 931 bilägare satt betyg på de 49 mest sålda bilarna. 49 I topp på listan hamnar BMW:s 5-serie och den mindre 3-serien lyckas ta sig in på tredje plats. Förra årets tvåa Subaru Legacy värderas allt jämt högt av ägarna och bibehåller sin plats som näst bästa bil.

- Det är några år sedan BMW senast låg i topp. Nu har man åter visat att man bygger bra och för ägarna problemfria bilar som motsvarar kundernas förväntningar, säger Rolf Lööw på Motormännens tekniska avdelning.

De svenska bilmärkena rasar kraftigt på listan jämfört med förra året. Alla modeller utom Volvo C30, S60 och S80 får omdömen som placerar dem under medelbetyg. Volvo V70, Sveriges mest sålda bil, får nöja sig med plats 40 på listan. Syskonen S40 och V50 hamnar på ungefär samma betygsnivå.

Saabs modeller tappar också kraftigt. Modellerna 9-3 och 9-5 hamnar på 33:e respektive 45 plats på listan.

Bränsleförbrukningen drar ner betyget

- Många är missnöjda med bilarnas bränsleförbrukning men många har också tvingats till verkstadsbesök med den nyinköpta bilen.

De japanska bilarna fortsätter att vara populära. Fjolårets tvåa Subaru Legacy behåller sin plats. Några av Toyotas modeller har tagit ett rejält skutt upp i listan samtidigt som Honda Civic är ny på årets tio-i-topp.

Enligt Motormännen är det glädjande att se att betygsnivån generellt är högre i år än förra året. Syftet med enkäten är att pressa biltillverkarna till högre kvalitet i sina bilar.

Franskt i botten

I listans bottenskikt hamnar flera franska märken - bilar som ofta har bygger på hög teknisk men som ofta krånglar.

Ägare av Toyota, Mercedes, Volvo och Audi sätter driftsäkerhet i första rummet, enligt enkäten. Däremot värderas köregenskaper högst av ägare till Subaru Legacy, Audi och BMW. Miljöaspekten lockar köpare att välja Ford Focus och Toyota Prius.

Enkäten bygger på bilar som registrerats under perioden oktober 2006-mars 2007 och som varit i bruk under ett år. Bilägarna har i enkäten uppgett efter vilka kriterier som bilen köpts, hur förväntningarna uppfyllts och vilka irritationsmoment, som man upplever efter ett år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN