Lista: Här får du köra bil – som 14-åring

1 av 3 | Foto: Foto: Thinkstock
MOTOR

Köra bil redan innan moppeåldern?

Det är fullt möjligt – i rätt del av världen.

Här är listan med länderna som har världens yngsta bilister.

Att behöva vänta ända till 18-årsdagen för att få ta körkort? Glöm det – delar av USA får man sitta bakom ratten redan som 14-åring.

Ofta handlar det om övningskörning, men i delstaten South Dakota räcker det med att vara 14 år och 3 månader för ett riktigt körkort, om än med vissa begränsningar, såvida man tagit körlektioner och övningskört. Vill man skippa körlektionerna, ja då räcker det med att övningsköra i ett halvår.

Reglerna skiljer sig kraftigt beroende på vilken delstat man bor i. För när man i South Dakota får köra bil som 14-åring får man i New Jersey vänta till 17 års ålder.

I många delstater är vissa restriktioner knutna till körkortet de första månaderna. Till exempel körförbud nattetid. I North Dakota får förare under 16 år enbart ratta sina föräldrars bil och i bland annat New Mexico, Nebraska och Missouri får den unga föraren inte ha mer än en passagerare under 19 år i bilen. Den som dessutom bor i vildmarken och behöver köra till skola, jobb och kyrkan kan få specialtillstånd att köra – så länge handlar om är kortaste vägen fram och tillbaka.

Brittisk enklav värst

Men USA är inte ensamma om unga bilförare. I El Salvador gäller 15 år och i Nigeria, Guatemala, Colombia, Israel, Isle of Man, Australien, Nya Zealand och Guam gäller 16 år.

Äldst då? Stackarna i den pyttelilla brittiska enklaven Gibraltar måste vänta ända till 19 år fyllda.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar