En spelman garanterar lyckan

MOTOR

Efter 150 mil tur och retur till snö och is i norra Jämtland och södra Lappland, och med tio mil kvar till min egen sköna säng i Solna, går mina tankar till – Gås-Anders. Den nya, mycket fina, motorvägen som byggs i norra Uppland kommer att bespara många av oss åtskilligt med tid i bilen på väg till norra Sverige. Med vad händer med Gås-Anders?

Gås-Anders, eller Anders Ljungqvist som han hette, var en lat dräng, men ytterst begåvad spelman, som levde i Björklinge norr om Uppsala. 1944 uppfördes en staty över spelmannen – som enligt sägnen lärdes upp av Näcken – i ena hörnet av kyrkogården i Björklinge.

Av min far fick jag tidigt lära mig att om jag hälsade på Gås-Anders varje gång jag åkte förbi statyn skulle resan gå bra. Sedan dess har jag alltid hälsat – och mina resor har aldrig slutat i olycka.

Inte heller resan till Norråker och hem ställde till med några större problem. Som vanligt när Aftonbladet Bil gör vintertest så pressade vi både oss själva och bilarna till max för att ta reda på hur bilarna beter sig i halka och snö, men mer än något besök i diket hände inte. Hur bilarna uppförde sig i övrigt kan du läsa på sidorna 14–29 i bilagan

Men mina tankar gick som sagt till Gås-Anders. I november öppnar den sista sträckan av motorvägen och då kommer man inte längre att åka förbi den lyckobringande spelmannen. Hur ska då mina resor sluta?

Så nu ber jag Uppsala kommun, länsstyrelsen, Vägverket, riksdag och regering att ta tag i problemet – det handlar ju om nollvisionen!

Miljöbilar är det senastemodet, </span>det har ingen missat. Som vi rapporterade i förra numret trängdes fabrikanterna om att visa sina elbilar och etanolmotorer på Detroitsalongen.

Nu kan vi också berätta hur Volvos nya elhybrid ska funka - ta del av Robert Collins spännande artikel.

Gittan och Eddie har haft problem med sin VW Caddy sedan dagen den rullade ut från bilhandlaren. I det här numret tar vi en titt på deras fall. Har du råkat ut för något liknande – skriv till oss och berätta!

Jonas Bladh, tf redaktör

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar