Varannan bilist använder mobilen vid körning

Av: 

Kristofer Gustafsson

Trafik

Varannan bilist använder mobilen när de kör. Lika många är oroade över andra förares dåliga beteende. Majoriteten av alla bilförare vet att de kör minst lika bra som övriga förare, visar undersökning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Letar du efter billiga klipp? Hitta det bästa priset på handsfree och tusentals andra produkter här!

Prisjakt

Bildelskedjan Mekonomen har tillsammans med opinionsinstitutet Kantar Sifo låtit genomföra en undersökning av hur svenska bilister ser på sig själva och miljön i fordonstrafiken.

Mobilprat oroar

Det är gott om ingredienser som retar oss. Bakomvarande som inte håller avstånd, förare som inte använder blinkers i tid och folk som babblar i mobilen samtidigt som de kör. Förslag om att totalförbjuda mobil vid bilkörning finns.

Varannan bilist, eller 51 procent, upplever oro för andra förares dåliga beteende. 44 procent oroas över andra bilisters mobilanvändning under färd.

Fyra av fem...?

Men inte mindre än 47 procent av alla förare erkänner att de vid enstaka tillfällen använder mobiltelefonen samtidigt som de kör. Fem procent säger att de dagligen använder mobilen i samband med bilkörning och 15 procent medger att de i bilkön använder mobilen.

Bara var femte förare – 22 procent – lovar och svär således att de aldrig har gjort det.

Använd handsfree

– Att nästan varannan bilförare använder mobiltelefonen vid körning är oroväckande. Oavsett vad du använder mobilen till så tar det uppmärksamhet från körningen. Så använd alltid handsfree och ställ in gps-funktionen innan du startar, säger Gabriella Granholm, kommunikationsansvarig hos Mekonomen Group, i ett pressmeddelande.

Jag kör bäst

Självinsikten i trafiken är en aning märklig. Av alla tillfrågade ansåg 94 procent att de kör lika bra (47 procent), bättre (33 procent) eller mycket bättre (14 procent) än genomsnittsbilisten.

Bäst självförtroende har manliga bilister – 58 procent vet att de kör bättre än andra.

Av bilförarna över 60 år anser bara en tredjedel (35 procent) att de kör bättre än andra.

– Ett intressant resultat eftersom man ofta blir säkrare som bilförare ju mer van man är. I praktiken borde 60-plussarna vara de med störst självförtroende i trafiken, säger Gabriella Granholm.

Publisert:

LÄS VIDARE

Collin: Luckan i lagen om du kör bil och håller i mobilen

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik

Sifo

Olyckor

Bilar

Mekonomen

MER OM MIN BIL

Förbjudet köra bil med mobil i handen

Var fjärde struntar i rattsurfförbudet

Superduell: Tesla Model 3 mot Polestar 2