Viltolyckorna ökar – 2017 kan bli rekordår

Antalet viltolyckor slog rekord förra året. Allt pekar på att 2017 blir ett nytt rekordår, visar siffror från Nationella viltolycksrådet. Och med fel försäkring riskerar olyckan bli en dyr historia – en krock med ett vildsvin kostar i snitt 40 000 kronor. – Det är ett rejält ingrepp i hushållsekonomin, säger Dan Falconer på If.

Förra året anmäldes över 58 000 viltolyckor i Sverige, vilket var rekordmånga och en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Och nu visar nya siffror att ökningen bara fortsätter.

41 000 olyckor hittills

Hittills i år har 41 000 olyckor med framför allt älg, vildsvin och rådjur inträffat – en ökning med nio procent kontra fjolåret.

– Det sker otroligt mycket olyckor och allt pekar på att 2017 blir ett nytt rekordår. Fler kör bil varje år, samtidigt som älgstammen är stor och antalet vildsvin växer lavinartat, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Störst är risken för viltolyckor under oktober, november och december. Älgjakt, svampplockare och brunsttider bidrar till att fler vilda djur då letar sig ut på vägarna.

”Mörkt, blött och kallt”

– Den här perioden sker dessutom samtidigt som det är mörkt, blött och kallt vilket inte är gynnsamt för trafiksäkerheten, säger Tom Holmberg, specialist på motorförsäkringar på Trygghansa.

Värst drabbade är bilister i Kalmar län, där det sker knappt 23 viltolyckor på 1 000 bilister. Då ska tilläggas att renar räknas som tamdjur och inte ingår i statistiken, vilket drar ner siffrorna för norra Sverige.

I snitt omkommer fem personer om året i viltolyckor. Men även om många kollisioner slutar väl för föraren kan det bli en kostsam historia ekonomiskt. Enligt If kostar en rådjurskrock i snitt 15 000 kronor i skadekostnader. Kolliderar du med en älg eller ett vildsvin uppgår kostnaderna till 30 000 respektive 40 000 kronor.

Kan få betala själv

Saknar du helförsäkring får du betala själv.

– Om du inte är förmögen är det ett rejält ingrepp i hushållsekonomin. Kanske borde folk se över sitt försäkringsskydd, beroende på bilens värde och den egna ekonomin, säger Dan Falconer.

Allra viktigast för att minska olycksrisken är att hålla nere hastigheten, även på sträckor där viltstängsel satts upp.

– Folk tenderar att köra snabbare där det finns viltstängsel, vilket reducerar skyddet det ger. Viltstängsel är bra men ingen garanti. Det måste också underhållas ordentligt för att utgöra ett bra skydd, säger Tom Holmberg.

Så undviker viltolyckor:

  • Anpassa farten efter rådande förhållanden.
  • Håll uppsikt, särskilt från skymning till gryning och vid åkrar, föryngringsytor, sjöar och där viltstängsel börjar eller upphör. Om du ser ett djur på eller vid vägen kan det finnas fler djur i närheten.
  • Kör försiktigt oavsett om det finns viltstängsel eller inte.

Och om olyckan är framme:

  • Sätt ut varningstriangel för att undvika fler olyckor.
  • Märk ut platsen med plastband eller liknande så att en jägare kan hitta dit.
  • Ring 112 och anmäl olyckan. Att inte anmäla en viltolycka till polisen är ett brott.
  • Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.

Källa: If, Trygghansa

Publisert:

LÄS VIDARE