Bilfritt ska skydda Köpenhamn från terror

Foto: Helena Landstedt/TT
Bland gatorna som ligger i den föreslagna bilfria zonen finns bland annat kvarteren kring den kända gågata Strøget. Arkivbild.
MOTOR

Delar av Köpenhamns innerstad kan bli helt bilfri för att minska risken för terrordåd.
Förslaget får dock hård kritik från oppositionen i den danska huvudstaden.

Den danska säkerhetspolisen (PET) har rekommenderat både sänkta hastigheter och fler betongklossar i Köpenhamn för att minska risken för terrordåd där fordon används för att köra in i en folkmassa. Men politikerna vill gå ännu längre.

”Göra staden mer säker”

Kommunfullmäktige i Köpenhamn röstade i går kväll igenom en fortsatt utredning av att göra delar av innerstaden helt bilfri.

– Det handlar om att göra staden säker, men på ett sätt så att stadens liv kan fortsätta, säger teknik- och miljöborgmästaren Morten Kabell från rödgröna Enhedslisten enligt danska TV2 Lorry.

Att stänga av trafiken i den medeltida stadskärnan skulle enligt beräkningarna kosta motsvarande 100–150 miljoner svenska kronor.

Oppositionen sågar

Oppositionen i kommunfullmäktige är dock kritisk till förslaget och hävdar att det snarare handlar om att Kabell skyller på polisen för att driva igenom sin egen trafikpolitiska agenda.

– Morten Kabell har på ett lysande politiskt sätt försökt att missbruka en rekommendation från PET för att se till att bilarna försvinner från staden, säger till exempel Flemming Steen Munch från Venstre.

Ett slutgiltigt beslut om att införa en bilfri zon kan komma under nästa år.

FAKTA

Attacker med fordon i Europa

  • Augusti 2017: Minst 15 personer dödades och 130 skadades vid attacker på turistgatan Las Ramblas i Barcelona och på strandpromenaden i Cambrils i Spanien.

  • Augusti 2017: Sex soldater skadades när en 36-årig man körde in i dem i en förort till Paris.

  • April 2017: Fem personer dödades i attacken på Drottninggatan i centrala Stockholm.

  • Mars 2017: Sex personer dödades i ett attentat nära det brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskörde på Westminster bridge och därefter knivhögg en polis.

  • December 2016: Tolv människor dödades när en lastbil körde in i folkmassan på en julmarknad i Berlin.

  • Juli 2016: 84 människor miste livet när en lastbil körde rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice.

ARTIKELN HANDLAR OM