Vessla – klimatsmart elmoped rullar in

Först rullade elbilen Tesla in.

Nu kommer Vessla.

Elmopeden.

Framtidens redskap för pendlare?

Svenska företaget Vessla AB lanserar en elmoped. Ett miljöfordon och om en dryg vecka rullar de första ekipagen på svensk mark – men tillverkade i Kina. Trots mager marknadsföring har förhandsbokningarna gått över förväntan.

På väg till jobbet

– Vi säljer ju moppar som inte finns. Men bokningarna har gått långt över förväntan, utan att nämna några siffror, konstaterar Rickard Bröms, svensk marknadsförare som grundat företaget som bygger på en idé han fick på väg till jobbet.

– Var på väg till jobbet från bostaden i Nacka och insåg att bygget vid Slussen skulle komma att påverka mitt pendlande under många år. Sökte efter ett alternativ, en elmoped och insåg att den svenska marknaden var liten. Tänkte att det måste finnas fler än jag som behöver en, säger Richard Bröms.

Snabba ryck

Så via sitt eget nätverk och en tillverkare i Asien utvecklades idén. I början av september når de första elmopederna sina ägare. Introduktionspris 18 000 kronor och maxhastighet 45 km/tim. EU-moped klass 1 som kräver AM-körkort. En laddning räcker mellan fyra och sex mil – med dubbla batterier, dubbelt så långt.

– Hur det än går för oss kommer det definitivt att säljas många fler eldrivna mopeder i framtiden. Under de närmaste fyra åren kommer bland annat två nya generationer av EU-regler för utsläppsnivåerna för bensindrivna tvåhjulingar att påverka marknaden, fortsätter Richard Bröms.

Fåtal elmoppar

Suget efter elcyklar växer kontinuerligt. Men i mopedernas värld är drivkraften inte lika utbredd – ännu.

Ändå säljs det omkring 30 miljoner mopeder i världen, per år. I Europa såldes 327 000 mopeder under 2016 och i Sverige drygt 13 000, men bara 150 av dem var eldrivna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln