Prisvärda småttingar

Publicerad:
Uppdaterad:

Låt smak och behov avgöra när du ska köpa nytt i småbilsklassen

1 av 5
Peugeot 207

Övre småbilsklassen är den klart tuffaste klassen i Europa. Nya Fiat Grande Punto får nu slåss mot en rad nya och bra bilar – Renault Clio, Peugeot 207, Toyota Yaris – för att nu nämna de tre värsta konkurrenterna.

Prismässigt är skillnaden mellan de värsta konkurrenterna i klassen inte särskilt stor. En volymbil i segmentet kostar runt 140 000 kronor. Det skiljer visserligen några tusen hit eller en utrustningsdetalj dit. Men skillnaden är i praktiken försumbar.

Vad som skiljer är i stället i princip bara karaktär och utrymmen.

Kvaliteten har höjts

Alla älskar förvisso inte Peugeots stora gapande mun i form av den nya grillen. Och möjligen kan Renault Clio verka lite väl diskret för andra köpare. Men Peugeot är till karaktären det sportiga, körglada alternativet. Och Renault Clio är det tydliga komfortvalet, medan Yaris är det ungdomliga, lite poppigt fräna alternativet.

Kvalitetsmässigt har småbilarna blivit så mycket bättre de senaste åren.

Och just dessa tre, samt Fiats nya Grande Punto, har höjt ribban väsentligt för småbilarnas kvalitetkänsla. Dessutom kan numera alla småbilar utrustas (nästan) som stora lyxbilar. Du kan få parkeringssensor, regnsensor, navigation och i de flesta fall även mp3-anpassad ljudanläggning.

Provkör alla och välj sen

Även säkerheten är väl tillgodosedd – femstjärniga i krockprover är Clio, 207:a och Yaris. Och alla har antisladdsystem samt tillräckligt antal krockkuddar.

När det kommer till ekonomin är det andrahandsvärdet som varierar. Toyota är bäst, en bit efter kommer Peugeot och Renault. Medan Fiat sladdat betänkligt – men blir allt bättre. Och med nya Grande Punto bör Fiat kunna ta rygg på fransmännen.

Så vilken ska du välja? Tips: provkör alla. Och välj efter din egen smak och dina behov. Det är ju bra bilar allihop.

Thomas Berggren

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL