Jaguars nya suv är "inte en suv”

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jaguar (Bilmärke)

Det ser ut som en suv – men det blir ingen suv

1 av 5

Anrika Jaguar är på väg att lansera en suv – men företaget vill inte veta av suv-epitetet.

– En Jaguar-suv är inte möjlig, säger företagets chef till Autocar.

Men vad är det då britterna egentligen utvecklar?

Redan förra året såg vi vad vi trodde skulle bli Jaguars första suv. Då debuterade debuterade konceptbilen Jaguar C-X17 på bilsalongen i Frankfurt och i slutet av 2015 lär vi få se det slutgiltiga resultatet. Men enligt Jaguar kommer det inte vara en suv vi då ser, även om det faktiskt ser väldigt mycket ut så.

"Suvar tillhör Land Rover"

Till brittiska Autocar säger företagets vd Ralf Speth nämligen att en ”Jaguar-suv inte är möjlig. Suvar och 4x4:s är för Land Rover” och menar att Jaguars bil är alldeles för väg-orienterad för att kallas det.

– Den behöver ett annat sorts namn, säger han.

"Kommer inte bli en sportbil"

Bilen baseras på Jaguars kommande mellanklass-modell XE som tänker göra allt för att utmana BMW 3-serie och Audi A4. Det innebär att ”suven” C-X17 lär bli i storleksklass med X3 och Volvo XC60, men för att distansera sig från syskonen hos Land Rover ska Jaguars vagn bli ett riktigt asfaltsbarn.

– Det kommer så klart bli en bil som ser fantastisk ut och har en stark utstrålning, men funktionerna kommer bli väldigt annorlunda än i en Land Rover. Mike Cross och hans dynamics-team kommer göra ett extraordinärt arbete för att säkerställa att köregenskaperna på vägen blir sensationella. Det kommer bli något alldeles speciellt i det hänseendet. Men, det kommer så klart inte bli en sportbil, men det kommer bli en väldigt speciellt karaktär som särskiljer den, förklarar Ralf Speth för Autocar.

Men vad kommer den nya modellen då att kallas? Ingen vet, förutom att den kommer bli väldigt lik en, Gud förbjude, klassisk suv.  

Publicerad:

MER OM MIN BIL