Efter succén: Ger en miljard – i bonus

1 av 5
MOTOR

Bra arbete och bra resultat ska belönas.

Och extra bra gick det ifjol för tyska sportbilstillverkaren Porsche.

Alla anställda får 80 000 kronor i bonus – mer än en miljard kronor!

Förra året gjorde sportbilstillverkaren Porsche sitt bästa år någonsin och sålde nästan 190 000 bilar globalt. Trots att det är under hälften av Volvos volym (465 866 bilar förra året) gjorde Porsche en vinst på 2,7 miljarder euro. Men det är inte bara företagets fickor som växer – nu meddelar de att företagets 14 600 anställda också får ta del av kakan. Nämligen i form av en bonus på 8 600 euro. Totalt blir det motsvarande 1,1 miljarder kronor.

– Våra anställda är lika unika som våra bilar. De har gjort ett enormt arbete och som belöning kommer nu en rekordbonus. Men en sak är säker, det här är inte en present från arbetsgivaren. Teamet har arbetat hårt för den. De har förtjänat den, säger fackordföranden Uwe Hück.

200 000 kr – per såld bil

Knappt 71 000 kronor av bonusen betalas ut i pengar och resterande pengar reserveras för en framtida pension.

En av anledningarna till succéåret är lanseringen av Porsche Macan som snabbt sålde slut. Samtidigt lanseras klassiska 911 i allt fler versioner och stora suven Cayenne fortsätter vara märkets enskilt bäst säljande modell.

Tillverkaren har tidigare pekats ut som det bilföretaget med bäst marginaler i hela världen. Enligt Bloomberg tjänade man i snitt knappt 200 000 kronor på varje såld bil – att jämföra med Volkswagens marginal på drygt 7 000 kronor för en vanlig Passat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Porsche

Motor

Bilar