Saab lever starkt – på östkusten

avErik Gustafsson

1 av 3 | Foto: FOTO: AP/Toby Talbot

Saab frodas – men inte i Trollhättan.

På Amerikas östkust storsatsar Saab-återförsäljaren.

– Saab-köparnas lojalitet förbluffar mig, många köper hellre en begagnad Saab än en helt ny Volvo, säger säljaren Jeremy Morrissey.

I Trollhättan står fortfarande produktionsbandet still, och huruvida det någonsin kommer att rulla på samma sätt som förut är det ingen som vet. Nyligen förlängdes Nevs rekonstruktion för att ytterligare bereda möjligheten till ett övertagande eller samgående med ett större företag.

Betydligt ljusare ser det i stället ut på andrahandsmarknaden. Nyligen köpte Orio, tidigare Saab Automobile Parts, samtliga reservdelsverktyg för produktion av reservdelar till alla befintliga Saab-modeller. Det säkrar tillgången på reservdelar under många år framöver.

"Finns 10 000 Saab-ägare i området"

Det har också fått Saab-återförsäljaren Park Ave i Maywood, strax utanför New York i USA att vädra morgonluft. Det finns fler än 10 000 Saab-ägare i området runt New York, New Jersey och Pennsylvania – vilka nu vänder sig till verkstaden i Maywood. Till Automotive News berättar platschefen Jeremy Morrissey att de varje månad säljer mellan 30 och 50 säljer Saab-bilar och att de i verkstaden har fullt upp med mellan 600 och 700 verkstadstimmar per månad.

– Saab-kunden är väldigt intressant, säger Morrissey till Automotive News.

– De är väldigt emotionella för Saab. Deras lojalitet till varumärken förblubbar mig. Många betalar hellre mycket pengar för en begagnad 2011 än köper en helt ny Volvo.

Inte för alltid

Men Morrissey inser också att klockan flämtar. Som det är nu kan han sälja varenda Saab från 2008 eller nyare han kommer över, men till slut kommer också de bli för gamla.

– Jag tror vi kan rida på vågen under en tid, kanske ett eller två år som i bästa fall. Sen behöver vi fundera ut någon annan affärsidé, avslutar Morrissey.