Efterlängtad nyhet till Volvos motorer

Motor

Lagom till vinterns vita fall och slask kopplar Volvo äntligen ihop fyrhjulsdrift och de nya VEA-motorerna.

Först ut är V40 Cross Country T5 AWD med 245 hästkrafter, åttaväxlad automatlåda och 0,63 l/mil.

Fram till nu har fyrhjulsdrift i kombination med Volvos nya motorgeneration lyst med sin frånvaro. AWD-förarna har hänvisats till de äldre och visserligen skönsjungande, men också törstigare, femcylindriga motorerna.

Nu är däremot V40 Cross Country först ut med den helt nya drivlinan. I höst lanseras modellen med en 2,0-liters T5-motor med 245 hästkrafter, åttaväxlad automatlåda och drivning på alla fyra.

Milförbrukningen minskas

I samband med motorbytet sänks visserligen effekten från 254 hästar, men även förbrukningen minskar från 0,83 l/mil och 194 gram CO2 per kilometer till 0,64 l/mil och 149 gram CO2/km.

Nu väntar vi bara på att fyrhjulsdrift och VEA-motorer ska hitta ner i Volvos övriga modeller, inte minst med de nya dieslarna. När nya V60 Cross Country nyligen avslöjade sig själv konstaterade vi att den specifika testbilen hade den äldre femcylindriga motorn, men med tanke på att V40 nu får nya generationens motorer lär det även gälla för en ny V60. Frågan är däremot om Volvo bryr sig om att montera konfigurationen i nuvarande V70 – med tanke på att uppföljaren Volvo V90 premiärvisas redan nästa år.

Erik Gustafsson / Motorista

ANNONS

Teckna bilförsäkring hos Nordens tredje största försäkringsbolag - Gjensidige. Vi försäkrar 2,5 miljoner bilar idag. Klicka här

Extern länk från Gjensidige

Teckna här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor