Experten: Det här bör du tänka på i vintertrafiken

Publicerad:
Tänk på att hålla avstånden och ha med dig rätt utrustning i bilen om du ger dig ut på vintervägarna.
Foto: Johner
Tänk på att hålla avstånden och ha med dig rätt utrustning i bilen om du ger dig ut på vintervägarna.

Bilar

Vintern har slagit ned i Sverige och det varnas för fullt för hala vägar, dålig sikt och långa köer.
Här tipsar Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund, om hur du bör tänka när du ger dig ut i vintertrafiken.
– Det första man bör göra är att hitta en rutt där du håller dig på de stora vägarna. Det är de vägarna som plogas i första hand och där du kommer få hjälp snabbast, säger Zeidlitz.

Runt om i Sverige ligger snön och isen tät på våra vägar och risken för olyckor, avåkningar och långa köer är överhängande. Ett hett tips är därför att i största möjliga mån undvika att bege sig ut med bilen. Men om man tvunget behöver ge sig ut så finns det en hel del saker man bör tänka på.
Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännern, ger här sina bästa tips till den som behöver trotsa väglaget och ge sig ut på vägarna.

– Först och främst bör man fundera på om man verkligen behöver ge sig ut på vägarna. Om du behöver det så håll dig till de stora vägarna. Det är de som plogas först och där du enklast kan få hjälp om olyckan är framme, säger Carl Zeidlitz trafiksäkerhetsansvarig på Motormännern.

Håll avstånden

När man väl är ute på vägen så ska man, enligt  Zeidlitz. se till att hålla avstånden, vara lätt på gasen och låta bli alla omkörningar.

– Det kan vara lockande att till exempel köra om en plogbil som ligger och kör i 60 km/h på motorvägen men det bästa är om man håller sig bakom och låter bli att köra om. Det är det absolut säkraste säger han och fortsätter:

– Om man kör på 2-1 vägar där körfälten varierar mellan att vara ett eller två körfält så kan det vara viktigt att känna till att omkörningsfilen är den som plogas i sista hand så om man ger sig på en omkörning så bör man vara beredd på att det kan vara mycket halt i det körfältet.

Foto: Motormännen
Carl Zeidlitz är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.

Se till att du har med dig rätt saker

En annan sak som Carl Zeidlitz tycker är viktigt att kolla innan man ger sig iväg, framförallt när vädret ser ut som det gör just nu, är att man har med sig rätt saker i bilen.

– Man måste räkna med att man kan bli stående i långa köer eller att man fastnar i en snövall och då är det viktigt att man har med sig lite extra kläder, något att äta och dricka och gärna även en filt.

Finns det andra saker man bör se till att ha med i bilen?

– Ja absolut, man bör alltid ha en snöskyffel, bogserlina och startkablar med sig. Sen brukar jag tipsa om att fylla upp en petflaska med sand. 

Kanske viktigast av allt är enligt Zeidlitz att ha koll på att man har en bil som är rätt utrustad för vintern framförallt att din bil har bra vinterdäck.

– Sen får man inte glömma mobilen. Ha den fulladdad så att du enkelt kan ringa på hjälp om du skulle behöva det. Men glöm inte bort att du inte får prata i mobilen medan du kör.

Saker som är bra att ha med i bilen:

 • Bogserlina

 • Startkablar

 • Petflaska med sand, kan vara bra om du fastnat och inte får grepp.

 • Filtar

 • Extra kläder

 • Extra mössa och vantar

 • Reflexväst

 • Choklad, nötter eller något annat ätbart

 • Vatten eller en termos med kaffe

 • Pannlampa eller ficklampa

 • Fulladdad mobiltelefon

 • Värmeljus

Andra bra saker som är bra att ha med:

 • Extra batteri, så kallad kickstarter till bilen 

 • Extra batteri till mobilen

 • Snökedjor, Enligt Zeidlitz är det överkurs men om du redan äger snökedjor så är det smart att kasta in dem i bilen när vädret ser ut som det gör just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL