Toyota börjar testa laddhybrider i Kina

MOTOR

Jättemarknad kan öppna sig för gröna japanska bilar

Foto: Toyota ska börja testa laddhybrider i Kina.

Toyota siktar på att förse både Japan, USA och Europa med laddhybrider. Men den japanska biljätten har också siktat in sig på elbilsmarknaden i Kina.

I början av 2012 planerar Toyota att lansera Prius som en laddhybrid, målet är att sälja 50 000 bilar om året och man siktar in sig på att nå marknaderna både i Japan, USA och Europa.

Kina kan bli hybridkund

Men japanerna sneglar också på en växande hybridmarknad på betydligt närmare avstånd.

I Kina arbetar man hårt för att minska problemen med luftföroreningar i bland annat huvudstaden Beijing. Kineserna planerar att cirka 30 000 elfordon, varav 23 000 elbilar och 7 000 laddhybrider ska rulla på Beijings gator om två år, skriver webbplatsen autobloggreen. För att klara målen införs ett program som ska stötta bilköpare i Beijing som väljer en laddhybrid eller en elbil i stället för en bensindriven bil. De högsta subventionerna ligger på 50000 eller 60000 kronor för inköp av en laddhybrid respektive en elbil.

Den här marknaden är attraktiv för Toyota som dessutom har en kinesisk samarbetspartner i First Automotive Group.

Börjar testa i Tianjin

Enligt en rapport från den japanska nyhetsbyrån Nikkei så försöker Toyota göra sin samarbetspartner First Automotive Group till hybridleverantör i Kina. Men innan man börjar producera och sälja bilar i Kina kommer Toyota först att börja testa hybriderna i Tianjin för att samla data om vägförhållanden, bränsleförbrukning och laddhastighet, uppger autobloggreen.

Om testresultaten är goda lär Toyota knappast tveka att utöka produktionen av laddhybrider.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar