Minstingen C30 Volvos stora nyhet

MOTOR

Satsar på de unga köparna med en kupé

1 av 2 | Foto: LITEN HEMLIGHET Bakpartiet på Volvos nya undomskupé får tydliga drag av konceptbilen 3CC. Volvo visade en videosnutt med den nya bilen på bilsalongen i Detroit i går, men klippen var medvetet så snabba att ingen fick riktigt grepp om den nya modellens former.

DETROIT

Nästa år presenterar Volvo sin allra minsta modell hittills.

Det avslöjade Volvochefen Hans-Olov Olsson på bilsalongen i Detroit i går.

Bilen som får namnet C30 blir en liten kupé med unga köpare som främsta målgrupp.

Volvos lilla modellserie växer. S40 och V50 som kom förra året är bara början. Aftonbladet avslöjade redan för fyra år sedan att det också ska bli en cabriolet, en jeep och en ”ungdomsbil”.

Jeepen är inget som Volvo vill kommentera. Att cabben presenteras senare i år är redan känt, och i går var det alltså dags att göra planerna på C30 offentliga.

En tjuvtitt

Volvochefen sa att bilen får drag av de båda konceptbilarna SCC och 3CC. Sen visade man en 15 sekunder lång video av bilen, men med så snabba klipp att egentligen inga former kunde uppfattas.

Enligt Aftonbladets källor kan C30 närmast beskrivas som en halvkombiversion av S40 och de främsta konkurrenterna är Audi A3 och BMW 1-serie.

Men bokstaven C antyder att det handlar om en kupé och bakluckan som är helt i glas öppnar bara den övre delen av bakpartiet.

Typiska Volvoformer

Formerna är typiska Volvo, men mer utstuderade än tidigare. Konceptbilen SCC antyder hur frontpartiet utformas och bakpartiet känns igen från konceptbilen 3CC med sina kraftigt markerade skuldror.

Senare kommer enligt Aftonbladets källor även liten sportkombi med namnet V30. Den blir femdörrars, får en riktig baklucka, men minimalt lastutrymme. Närmaste konkurrent är Audi A3 Sportback.

Rent tekniskt är C30 samma bil som S40 och V50. Möjligen presenteras bilen på bilsalongen i Frankfurt i höst, men mer sannolikt i Genève våren 2006. Bilen byggs tillsammans med S40/V50 i belgiska Gent och produktionen börjar efter semestern nästa år.

CHATTA KL 14 med Robert Collin - direkt från Detroit

Se bilarna

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar