BMW:s lyxcoupé i värstingversion

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Första bilderna: M6 Gran Coupé

1 av 8
Foto: Lehmann Photo-Syndication

BMW arbetar febrilt för att knappa in på Mercedes. De sistnämndas succé med lyxcoupén CLS gick länge obesvarad av BMW. Men i maj presenterades 6-serie Gran Coupé. Och redan kommer den i M-utförande. Vår spionfotograf avslöjar den kommande Autobahn-raketen som utmanar Mercedes CLS AMG 63.

Mercedes lanserade CLS redan 2004. Det var den första bilen i sitt slag, en elegant coupé med fyra dörrar. Framgångarna lät inte vänta på sig. Mercedes är redan inne på generation två, som kom 2010, och modellen har fått många efterföljare och utmanare. Volkswagen har exempelvis Passat CC, som numera bara heter CC, och Audi har kontrat med coupén A7.

Men från Mercedes ärkerival BMW var det länge väldigt tyst, vilket var väldigt förvånande eftersom Mercedes skördade sådana framgångar med CLS att motorjournalister och köpare länge undrade när BMW skulle göra en kontring.

Det skulle dröja länge, visade det sig. Men när BMW väl har börjat så kommer det mycket på en gång. I maj presenterades 6-serie Gran Coupé som, förutom två extra dörrar, även fått en dryga decimetern längre kaross gentemot coupén. Gran Coupé är strax över 5 meter lång.

Instegsmodellen 640i (med en sexcylindrig motor på 320 hk) går loss på 787 000 kronor, dieseln 640d med 313 hästkrafter börjar på 826 000 kronor och toppmodellen 650i, med 450 hästkrafter, börjar på 918 000 kronor.

Heta konkurrenter

Dyra bilar och med mycket prestanda. Men inte tillräckligt dyra eller tillräckligt snabba, tydligen. Vår spionfotograf har just avslöjat det hemliga testandet av kommande M6 Gran Coupé, som har premiär senare i höst. Vad priset blir vågar vi inte tänka på. Motorn blir samma dubbel-turbo V8 på 4,4 liter som sitter i M5 och M6. Effekten i M6 Gran Coupé har dock höjts ett snäpp och den kommer att leverera 570 hästkrafter, aningen vassare än Mercedes-värstingen som ger 525 hästkrafter till ett utgångspris på drygt 1 100 000 kronor och betydligt hårigare än Audi S7 med en V8 på 420 hk och en blygsammare prislapp på knappt 800 000 kr. Porsches fyradörrarscoupé Panamera får också räknas in som en konkurrent, i turboutförande ger Panameras V8 500 hk och kostar 1 435 000 kr.

BMW var alltså sist ut på banan, men kompenserar det med att göra den vassaste versionen. I alla fall på pappret.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN